Jak správně udělat těsto na palačinky. Takhle je uděláte zdravější a lépe stravitelné
Na palačinkách si pochutná asi úplně každý. Palačinky jsou jednoduché, ale i u jednoduchých jídel je nutno dodržet několik základních pravidel, aby výsledek byl perfektní.
Palačinky
Ke snídani, obědu, večeři nebo jen jako výtečný dezert ke kávě, palačinky jsou prostě klasika. Tradičně se podávají na sladko, ale i slaná varianta si postupně nachází své místo. Příprava není vůbec… Podívejte se na všechny palačinky.
Jak na těsto na palačinky
Těsto se dělá z hladké mouky, mléka, trošky tuku (olej nebo rozpuštěné máslo), špetky soli a vajec. Vajec nemusí být mnoho, lze udělat palačinky i z jednoho vejce. Cukr do těsta nedáváme, protože se rádo připaluje, lépe je mít palačinky neutrální chuti a můžeme je pak naplnit i slanou náplní.
Je důležité těsto dobře rozšlehat, aby bylo hladké bez hrudek. K tomu nám poslouží různé metličky a šlehače. Těsto neděláme moc husté, protože mouka ještě nabobtná a palačinky by byly tlusté. Mělo by se nechat asi čtvrt hodiny stát a podle potřeby dohustit nebo naředit.
Tip: Jednoduchá pomůcka: když do těsta ponoříme prst a vytáhneme, těsto by na něm mělo ulpět a zůstat v tenoučké, ale neprůhledné vrstvě.
Jak palačinky smažit
Potřebujeme nepřilnavou pánev, aby se palačinky netrhaly. Doby, kdy palačinky plavaly v oleji, jsou naštěstí dávno pryč. U dobré pánve stačí před začátkem smažení pánev lehce potřít tukem a pak už můžeme péct bez tuku. Palačinky budou zdravější a lépe stravitelné.
Těsto lijeme do dobře rozehřáté pánve, na začátku pomůže kápnout na pánev trošičku těsta a pokud se rozlije do loužičky a hezky ztuhne, můžeme začít péct. Těsto nalijeme malou naběračkou a krouživým pohybem pánve ho rozlijeme po celé ploše pečící plochy pánve. Jakmile se začne odchlipovat okraj, můžeme palačinku opatrně podebrat a otočit. Z druhé strany ji už pečeme jen krátce. Stačí, pokud lze palačinkou po pánvi pohybovat. Sesuneme ji na talíř, můžeme pánev vytřít ubrouskem a je připravena na další těsto. Přepečené těsto se láme. Správně upečená palačinka je vláčná.
Naplnit palačinky můžeme v podstatě čímkoliv, tepelně upraveným masem, zeleninou, uzeninou, sýrem, tvarohem, ovocem, šlehačkou, čokoládou, zmrzlinou apod. Někdy se naplněné palačinky ještě zapékají nebo smaží v trojobalu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Zapečené palačinky na sladko: Výtečné jsou s povidly a drobenkou, nebo s tvarohem a jablky, děti je budou milovat
Peče celá země: Jak na dokonalý palačinkový dort? Porotci prozradili, co je zásadní
Dánské lívance æbleskiver vypadají jako naše vdolky a voní kardamomem. Díky těstu s podmáslím budou krásně nadýchané
Komentáře
4. 3. 2024 08:15
2. 3. 2024 22:39