Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palačinky nebo lívance: Jaký je mezi nimi rozdíl? Vyzkoušejte oblíbené recepty
Zdroj: Top recepty

Palačinky i lívance v základní verzi připravujeme z mléka, hladké mouky, vajec a špetky soli. Jenže zatímco jsou palačinky tenké a velké přes celou pánev, lívance jsou menší, ale zato pěkně nadýchané, protože do těsta přidáváme kypřicí prostředek, buď droždí nebo kypřicí prášek.

Palačinky a lívance můžeme podávat naslano i nasladko. Pečeme je na pánvi, dají se připravovat bez tuku na teflonovém povrchu. Užitečným pomocníkem je palačinkovač, který nám pečení usnadní, navíc k tomu není potřeba tuk. 

Palačinky

Palačinky jsou nejlepší co nejdříve po upečení.

  • Připravujeme je z dobře propracovaného těsta, neměly by v něm zůstat žádné hrudky z mouky. S těstem nám pomůže tyčový mixér.
  • Před pečením necháme těsto alespoň půlhodiny odležet, výsledek pak bude ještě lepší.
  • Po upečení palačinky plníme marmeládou, čerstvým nebo dušeným ovocem, různými krémy a náplněmi (např. tvarohovou). Stočíme je a dozdobíme na talíři.
  • Upečené palačinky můžeme zapékat v troubě.
  • Velmi dobré jsou připravené naslano, plněné špenátem nebo houbovou náplní, a sypané strouhaným sýrem. 

Lívance

Lívance moc dobře chutnají s jahodami nebo borůvkami, zdobené šlehačkou či zakysanou smetanou.

  • Těsto necháme dobře vykynout, aby se jeho objem přibližně zdvojnásobil a hotové lívance byly pěkně kypré a lehké.
  • Ke kypření používáme obvykle kvasnice, ale pokud nemáme čas čekat, než těsto nakyne, postačí kypřicí prášek.
  • Na pečení se nám bude hodit lívanečník, lívance pak budou mít pěkný a stejnoměrný tvar.
  • Lívance pečeme pomalu po obou stranách, aby se těsto dobře propeklo a lívance nezůstaly uvnitř syrové. Nejlepší je první kus roztrhnout a podívat se, jestli je dobře propečený.
  • Lívance zdobíme podobně jako palačinky,  chutné jsou např. potřené marmeládou nebo povidlím a posypané strouhaným tvarohem. Výborné jsou s tvarohovým krémem nebo dochucené skořicí.

Jak připravit kefírové lívance

Na závěr jsme vybrali recept na kefírové těsto, velmi jednoduché na přípravu. Není třeba čekat než vykyne, protože o kyprost se postará prášek do pečiva. Lívance jsou pevné a netrhají se. Chutnají nasladko i naslano posypané strouhaným sýrem a smaženou cibulkou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky