Pampeliškový med nás naučily naše babičky. Vyzkoušejte léty prověřený recept
Pampeliškový med není "med" v pravém slova smyslu, ale jedná se o sladký sirup vyrobený z květů pampelišek. Má krásnou zlatavou barvu, příjemně voní a výborně se hodí na doslazování čaje a sladkých jídel, vhodný je také k mazání pečiva.
Ideální čas na výrobu pampeliškového medu nastává, jakmile jsou pampelišky v plném květu. Vaření raději neodkládejte, protože když se květy promění v bílé hlavičky, je už pozdě bycha honit. Nejlepší je mít včas koupený cukr a také několik citrónů.
Jak vyrobit pampeliškový med
Tím nejdůležitějším jsou květy pampelišek. Nasbírejte je v čistém prostředí, nejlépe na louce nebo přímo na vlastní zahradě, když je krásný slunečný den. Sběr není vhodný při zataženém počasí nebo po dešti.
- Na základní dávku budete potřebovat 400 květů pampelišek, 2 l vody, 3 citróny a 2 kg krystalového cukru.
- Květy zkontrolujte a zbavte případného hmyzu - nejlépe to půjde, když je rozložíte na plech.
- Pak je hned nasypte do čtyřlitrového hrnce a zalijte vodou.
- Přidejte omyté citróny, nakrájené na kolečka.
- Vše společně vařte 15 minut.
- Pak hrnec odstavte a nechte jeho obsah 24 hodin louhovat.
- Druhý den směs přeceďte přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce.
- Poté k šťávě přidejte cukr a směs za občasného míchání vařte cca 1,5 hodiny. Med se pozvolna začne táhnout. Čím déle ho budete vařit, tím bude hustší a bude mít výraznější (tmavší) barvu.
- Horký pampeliškový med nalijte pomocí nálevky do menších vypařených skleniček, nejlépe se šroubovacími víčky. V případě potřeby očistěte hrdla, poté skleničky pevně uzavřete víčkem.
- Med po zchladnutí ještě zhoustne a bude mít podobnou konzistenci jako pravý včelí med.
Podívejte se na celé znění receptu na pampeliškový med z úvodního videa. Doporučujeme přečíst i komentáře pod receptem.
Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám med (sirup) povedl.
Komentáře