Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový med není "med" v pravém slova smyslu, ale jedná se o sladký sirup vyrobený z květů pampelišek. Má krásnou zlatavou barvu, příjemně voní a výborně se hodí na doslazování čaje a sladkých jídel, vhodný je také k mazání pečiva.

Ideální čas na výrobu pampeliškového medu nastává, jakmile jsou pampelišky v plném květu. Vaření raději neodkládejte, protože když se květy promění v bílé hlavičky, je už pozdě bycha honit. Nejlepší je mít včas koupený cukr a také několik citrónů.

Jak vyrobit pampeliškový med

Tím nejdůležitějším jsou květy pampelišek. Nasbírejte je v čistém prostředí, nejlépe na louce nebo přímo na vlastní zahradě, když je krásný slunečný den. Sběr není vhodný při zataženém počasí nebo po dešti.

  1. Na základní dávku budete potřebovat 400 květů pampelišek, 2 l vody, 3 citróny a 2 kg krystalového cukru.
  2. Květy zkontrolujte a zbavte případného hmyzu - nejlépe to půjde, když je rozložíte na plech.
  3. Pak je hned nasypte do čtyřlitrového hrnce a zalijte vodou.
  4. Přidejte omyté citróny, nakrájené na kolečka. 
  5. Vše společně vařte 15 minut.
  6. Pak hrnec odstavte a nechte jeho obsah 24 hodin louhovat.
  7. Druhý den směs přeceďte přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. 
  8. Poté k šťávě přidejte cukr a směs za občasného míchání vařte cca 1,5 hodiny. Med se pozvolna začne táhnout. Čím déle ho budete vařit, tím bude hustší a bude mít výraznější (tmavší) barvu.
  9. Horký pampeliškový med nalijte pomocí nálevky do menších vypařených skleniček, nejlépe se šroubovacími víčky. V případě potřeby očistěte hrdla, poté skleničky pevně uzavřete víčkem
  10. Med po zchladnutí ještě zhoustne a bude mít podobnou konzistenci jako pravý včelí med.

Podívejte se na celé znění receptu na pampeliškový med z úvodního videa. Doporučujeme přečíst i komentáře pod receptem.

Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám med (sirup) povedl.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli