Panna cotta je italský smetanový dezert, podávaný ve skleničce nebo jako zákusek
Panna cotta je italský dezert ze smetany, mléka, cukru a želatiny, jeho název doslova znamená "vařená smetana". Je to lehký letní dezert, podávaný ve skleničkách nebo vyklopený z formičky. Zdobí se čerstvým ovocem.
Panna cotta, semifreda, parfait, cheesecake nebo posset mají rozdílné názvy, ale všechny se připravují podobně - ze smetany, cukru, želatiny a ovoce. Panna cottu připravíme snadno - nejdůležitější je nechat ji pořádně vychladit.
Mohlo by vás zajímat
Základní recept na panna cottu
Variací na panna cottu je mnoho, seznámíme vás s jedním z receptů:
- 2 krabičky 33% smetany po 250 ml
- 250 ml mléka nebo smetany na vaření
- 6 plátků želatiny (balíček o váze 10 g)
- 70 g cukru moučka
- vanilka (lusk, prášek, aroma), kakao, citrusová kůra, aromata a dochucovadla
Jak připravit Panna cottu
- Do 0,5 l studené vody namočíme plátky želatiny a necháme je nabobtnat podle návodu na obalu.
- Mléko i smetanu nalijeme do kastrůlku a spolu s cukrem a vanilkou přivedeme k varu - hned poté odstavíme.
- Vymačkanou želatinu vložíme do horké smetany a pilně mícháme, dokud se želatina úplně nerozpustí.
- Tekutou směs nalijeme do vypláchnutých mističek nebo pohárů a necháme na stole vychladnout - pak je vložíme na celou noc do lednice.
Panna cotta je výborná nejen s ovocným rozvarem, ale také s vanilkovou nebo karamelovou omáčkou. Místo smetany můžeme použít kokosové mléko. Povrch zdobíme ovocem, zelenými lístky meduňky a živými květy.
V našem videu uvidíte příklad přípravy jahodové panna cotty. Inspirujte se a připravte si lehký svěží dezert:
Sladké drobečky
Panna cottu můžeme připravit také ve formičkách. Misky nebo formy vyložíme potravinářskou fólií, aby šlo dezert lehce vyklopit. Po vyklopení fólii opatrně sejmeme. Zákusek musí připomínat chvějící se sulc. Jíme ho lžičkou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Meduňka výrazně voní po citronech. V kuchyni se uplatní do nápojů a dezertů, je vhodná do čaje pro klidný spánek
Jak připravit želatinu? Je skvělá do krémů nebo k polévání sladkých či slaných dortů a zákusků
Jahodová panna cotta: Kromě tučné smetany stačí jen pár ingrediecí, nejdůležitější je ale dostatečně dlouhé chlazení
Komentáře