Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Panna cotta je italský dezert ze smetany, mléka, cukru a želatiny, jeho název doslova znamená "vařená smetana". Je to lehký letní dezert, podávaný ve skleničkách nebo vyklopený z formičky. Zdobí se čerstvým ovocem.

Panna cotta,  semifreda, parfait, cheesecake nebo posset mají rozdílné názvy, ale všechny se připravují podobně - ze smetany, cukru, želatiny a ovoce. Panna cottu připravíme snadno - nejdůležitější je nechat ji pořádně vychladit. 

Základní recept na panna cottu

Variací na panna cottu je mnoho, seznámíme vás s jedním z receptů:

Jak připravit Panna cottu

  • Do 0,5 l studené vody namočíme plátky želatiny a necháme je nabobtnat podle návodu na obalu.
  • Mléko i smetanu nalijeme do kastrůlku a spolu s cukrem a vanilkou přivedeme k varu - hned poté odstavíme.
  • Vymačkanou želatinu vložíme do horké smetany a pilně mícháme, dokud se želatina úplně nerozpustí.
  • Tekutou směs nalijeme do vypláchnutých mističek nebo pohárů a necháme na stole vychladnout - pak je vložíme na celou noc do lednice.

Panna cotta je výborná nejen s ovocným rozvarem, ale také s vanilkovou nebo karamelovou omáčkou. Místo smetany můžeme použít kokosové mléko. Povrch zdobíme ovocem, zelenými lístky meduňky a živými květy.

V našem videu uvidíte příklad přípravy jahodové panna cotty. Inspirujte se a připravte si lehký svěží dezert:

Sladké drobečky

Panna cottu můžeme připravit také ve formičkách. Misky nebo formy vyložíme potravinářskou fólií, aby šlo dezert lehce vyklopit. Po vyklopení fólii opatrně sejmeme. Zákusek musí připomínat chvějící se sulc. Jíme ho lžičkou.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky