Papája v kuchyni: Poradíme, jak zpracovat a jíst toto medově sladké ovoce
Papája patří mezi nejzdravější druhy ovoce s mnohými příznivými účinky na naše zdraví. Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů i vlákniny. Její dužina je sytě oranžová, lehce zabarvená do žluta nebo růžova.
Zralá papája mívá sytě oranžovou až červenou slupku a na stisk je lehce měkká. Zralé plody skladujte v lednici a spotřebuje co nejdříve. Nezralá papája má barvu nažloutlou a chuťově není moc dobrá (byť se z ní v Asii připravují i saláty), proto ji nechte při pokojové teplotě dozrát.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak jíst a využít papáju v kuchyni
Poradíme vám, jak papáju připravit a následně využít:
- Zralou papáju stačí jen oloupat, rozpůlit, odstranit semena s velmi měkkou dužinou okolo nich, a dále je to už jen na vás - můžete ji nakrájet na kostičky nebo na plátky. Semena jsou také jedlá, ale pro jejich hořkost ne moc oblíbená.
- Papája je medově sladká. Čerstvá je chuťově vynikající v kombinaci s jogurtem, v ovocných salátech, ale také v salátech s masem nebo mořskými plody.
- Dužina papáji se často využívá k přípravě šťáv, smoothie nebo nejrůznějších koktejlů. Při pečení se pak používá v sušené formě.
- Chuťově zpestří džemy, sorbety, ale i dezerty. Její chuť zvýrazníte pokapáním limetkovou nebo citrónovou šťávou.
Ať máte s papájou jakékoliv zkušenosti, vřele doporučujeme vyzkoušet z ní domácí sorbet. Lepší byste jen těžko hledali.
Komentáře