Papír do horkovzdušné fritézy? Ne každému vyhovuje a použití vyžaduje opatrnost
Horkovzdušná fritéza je velkým hitem našich kuchyní. Jednoduché použití a minimum potřebného tuku z ní udělaly žádaného pomocníka mnoha hospodyněk. Kromě fritování dokáže tato fritéza řadu dalších činností. Také řešíte, jestli do ní používat pečicí papír?
Horkovzdušná fritéza pracuje s horkým vzduchem, který proudí kolem připravovaných potravin. Oleje stačí použít jen velmi málo, fritéza by tedy měla šetřit nejen naši peněženku, ale také naše zdraví. Kromě základní funkce dovede fritéza leccos dalšího - vždy podle zvoleného modelu. Co se týče používání fritézy (včetně využití pečicího papíru), je důležité dbát na pokyny výrobce.
Proč dávat papír do horkovzdušné fritézy
Pečicí papír - ano či ne? Máme pro vás několik tipů.
- Papírem mnoho uživatelů vyloží fritovací nádobu před použitím fritézy. Výhodou je, že vnitřek zůstane poměrně čistý a stačí ho po použití jen lehce vytřít papírovou utěrkou. Vnitřek nádoby se pomaleji opotřebovává, teflon vydrží déle pěkný.
- Zároveň je potřeba vzít v úvahu, že proudění vzduchu ve fritéze je při použití papíru částečně omezené, příprava pokrmů možná bude trvat trochu déle. Z toho důvodu se používá i děrovaný pečicí papír.
- Riziko: Počítejte s tím, že větrák může zdvihnout pečicí papír k horní spirále a ten začne hořet. Tomu je potřeba předejít. Papír musí být dostatečně zatížený, případně do něj pokrmy zabalte.
- Místo papíru je možné používat papírové misky.
Silikonové nádobí do horkovzdušné fritézy
Další oblíbenou variantou je používat různé silikonové misky a další nádoby, u některých pokrmů to je velmi vhodné. Nádoby vybírejte vždy s ohledem na to, že budou přicházet do těsného styku s jídlem. Ze zdravotního hlediska se vyplatí připlatit za kvalitu, kupujte tedy jen takové pomůcky, které jsou testované na styk s jídlem.
Fritéza dobře pracuje i bez papíru
Pečicí papír používat nemusíte. Nádobu stačí po použití jednoduše vymýt, nejlépe co nejdříve, dokud zbytky jídla nezaschnou. Pokud zaschnou, napusťte nádobu teplou vodou se saponátem a nechte chvíli odmočit. Pokud to výrobce doporučuje, myjte nádobu v myčce na nádobí, mytí pak bude ještě snadnější.
Zajímavou alternativou je fritéza se skleněnou nádobou. Mytí je pak opravdu hračkou, navíc díky průhlednosti lépe vidíte na připravovaný pokrm.
Podívejte se také, co všechno horkovzdušná fritéza dovede.
Následující video vám předvede použití fritézy, tentokrát s papírovou miskou pro ni určenou.
Komentáře