Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Papriky s hlávkovým zelím naložené ve sladkokyselém nálevu: Připravte sklenice plné skvělé chuti
Zdroj: Toprecepty

Plněné papriky známe nejčastěji v kombinaci s mletým masem a rajčatovou omáčkou. V našem případě se nejedná o hlavní jídlo, ale o nakládané papriky, které se v zimním období mohou stát opravdovou zásobárnou vitamínu C.

Zelené, žluté, oranžové nebo červené špičaté papriky se sklízejí během léta, stejně tak jako hlávkové zelí. Velká úroda paprik a zelí nebo jejich výhodná koupě  znamená, že musíme přemýšlet, jak je zpracujeme a zavaříme na zimu.

Příprava a sterilování plněných paprik

Postup je jednoduchý, pokud si nálev uvaříte předem. Pokud nálev zbyde, nevadí - použijeme ho na zavaření jiné zeleniny - třeba okurek.

  1. Zelí nakrouhejte na tenké nudličky. Posypte ho cukrem a solí, promněte a nechte ho asi 1,5–2 hodiny odležet, aby změklo.
  2. Mezitím očistěte papriky - odřízněte vršek se stopkou a ostrým nožem nebo lžičkou odstraňte semeník.
  3. Uvařte si nálev ze 2 l vody, 200 g cukru, 100 g soli, 0,70 l octa a koření (bobkový list, celý pepř, nové koření a hřebíček).
  4. Naplňte papriky zelím a snažte se ho opatrně natlačit až do špičky - můžete si pomoci obráceným koncem vařečky.
  5. Naplněné papriky, naskládejte do sklenic (0,75 ml) a zalijte nálevem. Zavíčkujte a sterilujte asi půl hodiny při 85–90°C.
  6. Sklenice můžete po 10 minutách otočit víčkem dolů.
  7. Papriky při konzumaci krájíme na kolečka - na talíři vypadají efektně.

Tip: Zavařte papriky nebo kapie nakrájené na proužky a do nálevu přidejte 100 ml oleje - budete překvapeni výbornou chutí. Hodí se do salátů, na ozdobu chlebíčků nebo jako zeleninová příloha.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli