Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Pařížská šlehačka je častá náplň čokoládových dortů, řezů a zákusků určených k rychlé spotřebě. V pařížském krému je navíc máslo a vydrží v chladnu déle než šlehačka. Používá se na zákusky a cukroví jako pařížské rohlíčky, trubičky, čokoládové řezy apod.
Pařížská šlehačka
250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme 100 g práškového holandského kakaa a necháme směs přejít varem. Pak ihned odstavíme a po zchladnutí uložíme v chladničce do druhého dne. Necháme trochu povolit a vyšleháme do husté pěny, ale pozor, abyste hmotu nepřešlehali. Spotřebujte do 2 dnů.
O něco jednodušší je recept s kvalitní čokoládou:
Zahřívejte 250 ml tekuté smetany ke šlehání, než se z ní začne kouřit. Odstavte, pak do ní rozlámejte 100 g tmavé čokolády na vaření, rozmíchejte do rozpuštění, nechte zchladnout a uložte v chladničce do druhého dne. Pak opět vyšlehejte jako u receptu výše.
Pařížský krém
Uvařte základ jako na pařížskou šlehačku (viz výše), nechte do druhého dne v chladničce. Druhý den vyjměte z chladničky tento základ a 500 g másla a nechte oboje dojít pokojové teploty. Pak do základu nakrájejte na kostičky máslo a na nevysokou rychlost vyšlehejte do hladkého nadýchaného krému. Krém vydrží asi 5 dní.
Tip 2: trvanlivost můžete prodloužit i 2 lžícemi likéru (mandlový, ořechový, kávový apod) zašlehaným spolu s máslem. Likér krému prospěje i chuťově.
Výrobky se šlehačkou i krémem uchováváme v chladnu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé plněné ořechy: Podle tradičních receptů na těsta i krémy se tohle cukroví vždycky povede
Cukrář Josef Maršálek radí, jak poznat kvalitní čokoládu a jak z ní připravit perfektní pařížský krém
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Komentáře