Den párků v rohlíku
Párek v rohlíku je typický pokrm rychlého občerstvení. Sestává z ohřátého párku, který může být též grilovaný a pečiva, do kterého je uzenina vložená… Více o významném dni
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Párek v rohlíku je českou variantou amerického hot dogu. Jde o ohřátý nebo opečený párek, který je vložený do vydlabaného rohlíku nebo bagetky spolu s různými omáčkami, kečupem a hořčicí. To první, co si každé dítě přeje k jídlu u stánku s občerstvením, je párek v rohlíku.
Párek v rohlíku je rychlý pokrm, u nás známý od roku 1972, kdy jihočeský řezník Václav Masopust po návratu z dovolené v Madridu jej začal vyrábět pod názvem Pikador (podle kopí, které používali zápasníci s býky). Toto označení se v jižních Čechách používá dodnes.
Kalendář Celý kalendář
Párek v rohlíku je typický pokrm rychlého občerstvení. Sestává z ohřátého párku, který může být též grilovaný a pečiva, do kterého je uzenina vložená… Více o významném dni
Potřebujeme pouze rohlík, párek, hořčici a kečup:
Ačkoliv párek v rohlíku a hot dog je neustále spojován, není to totéž. Hot dogy vznikly v Německu, poté se rozšířily do Ameriky a pak do celého světa.
Velký přehled nejznámějších druhů párků: Frankfurtské se hodí do polévky, debrecínské na gril a spišské k zapékání
MasterChef Česko 2022: Bagetovou výzvu vyhrál Martin! Jak ještě můžete bagetu naplnit? Možností je mnoho …
Máte raději párek v rohlíku nebo americký hot dog? Poradíme, kam v Praze zajít na obojí!
Komentáře
14. 9. 2023 07:52
27. 8. 2023 12:20