Jak pěstovat pažitku za oknem? Jednoduše použijeme přemrzlé trsy z vlastní zahrady
Zelené natě jsou v chladném období roku sice vzácné, ale některé si můžeme poměrně snadno obstarat. Jednou z nejoblíbenějších možností je pažitka. Její pěstování si oblíbily už naše babičky a my můžeme čerpat z jejich zkušeností.
Buď si pažitku v květináči nebo kelímku jednoduše koupíme nebo použijeme k rychlení rostliny z vlastní zahrady. V tom případě je nejlepší, když si je připravíme už na podzim, dokud není půda zamrzlá, v zimě by bylo "dobývání" rostlin příliš náročné. Přesto však pažitka přemrznout potřebuje, proto trsy necháme přejít mrazem. Můžeme je dát do květináčů, zavlažit a umístit např. do fóliovníku, kde budou trochu chráněné před nepříznivým počasím.
Rychlení pažitky za oknem
Postup při rychlení zvládnou i méně zkušení.
- Stačí donést květináč s pažitkou domů a nejprve celý očistit, snadno to jde pod sprchou.
- Pak dáme květináč na podtácek a pažitku zalijeme. Umístíme ji na světlé místo, nejlépe na okenní parapet.
- Rostoucí zelenou nať pažitky můžeme postupně několikrát seříznout.
- Když je již sklizeň nevalná, rostliny přeneseme do chladné místnosti, kde přečkají až do jara. Jakmile počasí dovolí, vrátíme je zpět na záhon.
- Pokud máme květináčů s pažitkou připravených k rychlení více, nosíme je do teplé místnosti postupně.
Pažitky nemusí být mnoho, i malé množství nadrobno pokrájené natě báječně vylepší polévku, pomazánku, bramborovou kaši nebo smažená vajíčka. Zimní a předjarní počasí si po vitamínech přímo volá, zelené natě nám nabízí jednu z možností, jak si je snadno opatřit.
Pokud máte pažitky dostatek, tak podle následujícího videoreceptu můžete uvařit oblíbenou pažitkovou omáčku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na perfektní nastavovanou kaši: Staročeská příloha se neobejde bez majoránky a česneku
Oharková omáčka je klenotem jihomoravské kuchyně: Sladkokyselá chuť, zjemněná smetanou, skvěle ladí k plátku hovězího
Komentáře