Pečeme s dětmi: Ořechoví ježci krásně oživí štědrovečerní stůl
Při přípravě cukroví je vhodné dětem vybrat takový druh cukroví, které je bude bavit péct a zároveň bude zajímavé na pohled. Malí ořechoví ježci tuto definici splňují určitě. Nezbývá tedy nic jiného, než se do nich pustit.
Vánoční pečení s dětmi je činnost, díky které strávíte s malými pomocníky společný čas a zažijete spoustu zábavy. To, že poté budete dvakrát déle uklízet, musíte přehlížet a užívat si společně strávenou vánoční atmosféru. Zároveň pečením dětem zajistíte zábavu ve dnech, kdy není počasí na zimní radovánky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct jedlé ježečky
Ořechoví ježci jsou druh cukroví, jehož základ je podobný lineckému těstu. Uprostřed najdete vlašský oříšek a na povrchu čokoládu s kokosem. Na své si tedy přijdou nejenom děti, ale i milovníci klasického vánočního cukroví.
- Na tělíčka ježků budete potřebovat 350 g hladké mouky, 200 g Hery nebo másla, 50 g cukru krupice a 1 žloutek. Dále budete potřebovat vlašské ořechy, čokoládu na vaření a strouhaný kokos.
-
Nejprve si z hladké mouky, změklého tuku, cukru a žloutku vypracujete těsto. (Nechte ho minimálně 5 hodin uležet v chladnu.)
-
Odleželé těsto pak rozdělte na malé kousky a do každého kousku vložte půlku jádra vlašského ořechu. Vytvořte kuličku a vytvarujte čumáček do špičky.
-
Vytvarované ježky pak opatrně přeneste na plech s papírem na pečení a pečte 10–15 minut na cca 170 °C.
-
Po vychladnutí ježky, kromě hlaviček, namáčejte v rozpuštěné čokoládě a poté obalte v kokosu. Čokoládou také udělejte za pomocí špejlí oči a čumáček. Cukroví doporučujeme nechat uležet několik dní.
Pokud jsme vás nalákali na přípravu tohoto veselého vánočního cukroví, doporučujeme vám před přípravou ještě zhlédnout videorecept, který vám názorně předvede tvarování ježků.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře