Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krásně zbarvené dýně mohou sloužit jako dekorace, ale jedlé druhy jsou vděčným zpestřením jídelníčku. Hodí se do moučníků, uvaříte z nich skvělou polévku a můžete je upéct v troubě, získáte tak výborný polotovar, oběd nebo přílohu.

Dýni očistěte, oloupejte slupku (Hokaido neloupejte, slupka během pečení krásně změkne). Dýni můžete upéct podle našeho staršího článku jako neutrální polotovar na dýňové pyré - jen pokapanou olejem, bez ochucení. Pyré pak využijete např. do moučníků.

Jak upéct dýni

Dýni ale můžete také jaksepatří ochutit. Výborný oběd na sebe nenechá dlouho čekat. Je to snadné a pečení zvládne opravdu každý. Pokud si postup jednou vyzkoušíte, na dýni už nejspíš nedáte dopustit. 

  • Očištěnou a vydlabanou dýni nakrájejte na kostky velké jako sousta. V míse je osolte, okořeňte podle chuti a prokapejte olejem. Promíchejte a rozložte na nízký plech vyložený papírem na pečení. 
  • Tip: K dýni můžete přidat kostky brambor, kořenové zeleniny (např. mrkev, celer, červenou řepu). Jídlo bude barevnější i chutnější. Pečením se v zelenině koncentruje chuť a vše příjemně zesládne.
  • Proložte zeleninu půlkroužky cibule nebo plátky česneku. Také přidejte čerstvé nebo sušené bylinky (rozmarýn, tymián a další).
  • Pečte při teplotě 200 °C po dobu asi 20–30 minut, dokud okraje kousků nezačnou červenat.
  • Pečená dýně je výborná s bílým jogurtem nebo s jogurtovým dresinkem. K dýni můžete podávat brambory, rýži nebo jen pečivo.

Tip: Můžete pro změnu upéct také dýni nasladko. Místo soli, bylin nebo česneku kostky jen posypte mletou skořicí a cukrem. Cukr hezky zkaramelizuje a výsledná chuť vás nadchne.

Podívejte se na kompletní znění receptu na pečenou dýni.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky