Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablíčka jsou tradičním podzimním a zimním ovocem a úžasnou potravinou, která se dá zpracovat na mnoho způsobů ve sladké i slané kuchyni. Jablka na Vánoce jsou příjemným odlehčením od smaženého masa, tučného salátu a sladkého cukroví.

Ochutnávání cukroví při pečení a zdobení mnohdy způsobí, že na Vánoce už na něj nemáme chuť. Poradíme vám, jak připravit svěží ovocný dezert, který můžeme jíst horký i studený a ocení ho nejen vaše rodina, ale i vaši hosté.

Jak připravit pečená jablka

Jablíčka omyjeme, osušíme a odstraníme stopku:
  • Z ovoce odstraníme jádřinec - speciálním vykrajovátkem, ostrým nožíkem nebo trubičkou na kremrole.
  • Připravíme si nádivku z mletých ořechů, nasekaných rozinek, rumu, skořice, medu, popřípadě se špetkou cukru.
  • Nádivkou naplníme jablka, pěkně upěchujeme a pak nařízneme slupku, aby při pečení nepraskla.
  • Vložíme do máslem vymazaného pekáčku, podlijeme trochou vody, aby se jablka nepřipekla a posypeme drobenkou.
  • Jablíčka upečeme a servírujeme poprášené moučkovým cukrem se skořicí a ořechy nebo přidáme kopeček šlehačky, zmrzliny či jogurtu.
Jablka na mnoho způsobů připravíme podle nejlepších receptů a videí. Nejznámějšími jsou jablka v županu, obrácený jablkový koláč, jablečné lívanečky nebo kroužky z jablek smažené v těstíčku.

Sladké drobečky

Kromě jablek si můžeme připravit i jiné ovoce - hrušky, švestky, meruňky, datle. Vyplníme je nádivkou a můžeme vmáčknout mandli. Upečeme je v troubě s máslovou drobenkou, posypané mandlemi nebo sekanými ořechy a podáváme poprášené cukrem. Šlehačka zjemní chuť ovoce, ale není jí potřeba.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky