Pečená švestková povidla: Chutnají báječně a zpracujete do nich i velkou úrodu
Marmelády jsou bezesporu oblíbené, ale mnozí z nás dávají přednost povidlům. Jejich chuť je báječná a také přidaného cukru obsahují méně. Výborně chutnají na palačinkách i na chlebu s máslem, můžeme je přidávat do jogurtu nebo použít k potření perníku.
Na povidla se hodí švestky co nejsladší, proto je sklízíme co nejpozději. Po natrhání je brzy zpracujeme, nenecháváme je zbytečně dlouho ležet v koši, protože plody se začínají kazit. Na povidla si vše připravíme, hlavně potřebujeme mít dostatek cukru, ale pro chuť se bude hodit také skořice a hřebíček.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct povidla v troubě
Dříve se povidla připravovala velmi pozvolna a s malým množstvím cukru, my zkoušíme různé způsoby, jak dosáhnout skvělé chuti povidel, která jsme znali od našich babiček. Můžete vyzkoušet pečená švestková povidla.
- Na základní dávku budete potřebovat 2 kg švestek, 500 g cukru krupice, 2 lžíce octa, 1/2 lžičky mleté skořice, 4 lžíce rumu a 3 roztlučené hřebíčky.
- Opláchnuté švestky vypeckujte (buď za pomoci malého ostrého nožíku nebo mechanického odpeckovávače) a dejte do hlubšího pekáče. Pokud ho vyložíte papírem na pečení, ušetříte si práci s mytím. Švestky pokapejte octem a dobře promíchejte.
- Pekáč vložte do trouby a dejte péct na 200–250 °C. Pečte 20–25 minut. Během pečení vůbec nemíchejte!
- Potom na švestky rovnoměrně nasypte polovinu z celé dávky cukru a vložte znovu do trouby na 15 minut.
- Pak přisypte zbývající cukr a pekáč dejte na 15 minut znovu do trouby.
- Poté vyndejte, přidejte rum, skořici a hřebíčky. Ponorným mixérem rozmixujte podle libosti. Povidla mohou být buď jemná nebo s celými kousky ovoce.
- Připadají vám povidla příliš vodnatá? Prodlužte pečení ještě o 10–15 minut.
- Hotová povidla naplňte do sklenic (nejlépe s pomocí nálevky), nahoru ještě dejte malou lžičku rumu pro dobrou konzervaci.
- Okraje sklenic musí být perfektně čisté, ale pokud nejsou, tak je dobře otřete (třeba ubrouskem s trochou alkoholu). Sklenice uzavřete čistými víčky (ideálně šroubovacími), otočte je dnem vzhůru a přikryjte ručníkem. Sklenice pak snáze chytnou. Můžete je také pro jistotu zavařit, třeba v obyčejném hrnci.
- Tip: Stejným způsobem lze připravovat také povidla z jablek a hrušek, chutnat budou určitě báječně.
A co od těchto povidel můžete čekat? Jsou sice trochu řidší než kupovaná, ale chutnají výborně a nekazí se.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak povidla vaříte u vás doma? Připravujete je v troubě, v hrnci nebo na pánvi? Budeme rádi za tipy na váš osvědčený postup.
Komentáře