Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Papriky se dají připravovat na mnoho způsobů, ale žádné nejsou tak chutné jako ty upečené, zbavené slupek a dochucené kořením a olivovým olejem. Upečením nebo opálením získáme dobrotu, rozplývající se v ústech.

Pečené papriky známe převážně z bulharské a španělské kuchyně. Z tvrdých barevných plodů získáme upečením černé nevzhledné tvary, ze kterých se po oloupání "vyloupne" lahůdka, kterou můžeme hned jíst nebo ji naložit či sterilovat.

Jak připravit pečené papriky

Celé papriky omyjeme, osušíme, pokapeme olivovým olejem a posolíme (papriky v olejové lázni důkladně obalíme). Vyskládáme je na plech a upečeme v troubě pěkně do tmava - můžeme je i ugrilovat. Po pěti minutách je vždy otočíme, aby se opekly z každé strany, dokud se na jejich povrchu nezačnou tvořit černé puchýřky. Pak přes plech přetáhneme alobal a necháme je 15 minut zapařit. Z vychladlých paprik oloupeme černou spálenou slupku, rozkrojíme je a vyjmeme jádřinec.

Co dělat s pečenými paprikami

Máme několik možností, jak papriky zpracovat:

  1. Srbský ajvar nebo bulharská ljutenica ze silnostěnných kapií jsou dokonalé pomazánkové směsi ze zeleniny a koření.
  2. Salát z pečených paprik ochutíme lisovaným česnekem a olivovým olejem, zakápneme octem a podáváme ke grilovanému masu.
  3. Nakládané papriky po opečení a oloupání dochutíme česnekem, solí a pepřem, napěchujeme do skleniček a zalijeme šťávou z paprik a olejem.
  4. Polévky a omáčky z pečených paprik mají dokonalou chuť a hodí se k rýži, těstovinám, k bramborám i k pečivu.
  5. Pečená paprika, servírovaná na topince z bílého pečiva, potřené olejem a česnekem, je typickou španělskou snídaní.

Papriky, pečené na plechu, neskládáme těsně k sobě, jinak se budou místo pečení dusit. Po vyjmutí plechu z trouby můžeme papriky rychle naskládat do igelitového sáčku a uzavřít - zapaří se a půjdou pak lehce sloupat.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky