Pečené papriky: S olivovým olejem, česnekem a octem získáme opravdovou lahůdku
Papriky se dají připravovat na mnoho způsobů, ale žádné nejsou tak chutné jako ty upečené, zbavené slupek a dochucené kořením a olivovým olejem. Upečením nebo opálením získáme dobrotu, rozplývající se v ústech.
Pečené papriky známe převážně z bulharské a španělské kuchyně. Z tvrdých barevných plodů získáme upečením černé nevzhledné tvary, ze kterých se po oloupání "vyloupne" lahůdka, kterou můžeme hned jíst nebo ji naložit či sterilovat.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit pečené papriky
Celé papriky omyjeme, osušíme, pokapeme olivovým olejem a posolíme (papriky v olejové lázni důkladně obalíme). Vyskládáme je na plech a upečeme v troubě pěkně do tmava - můžeme je i ugrilovat. Po pěti minutách je vždy otočíme, aby se opekly z každé strany, dokud se na jejich povrchu nezačnou tvořit černé puchýřky. Pak přes plech přetáhneme alobal a necháme je 15 minut zapařit. Z vychladlých paprik oloupeme černou spálenou slupku, rozkrojíme je a vyjmeme jádřinec.
Co dělat s pečenými paprikami
Máme několik možností, jak papriky zpracovat:
- Srbský ajvar nebo bulharská ljutenica ze silnostěnných kapií jsou dokonalé pomazánkové směsi ze zeleniny a koření.
- Salát z pečených paprik ochutíme lisovaným česnekem a olivovým olejem, zakápneme octem a podáváme ke grilovanému masu.
- Nakládané papriky po opečení a oloupání dochutíme česnekem, solí a pepřem, napěchujeme do skleniček a zalijeme šťávou z paprik a olejem.
- Polévky a omáčky z pečených paprik mají dokonalou chuť a hodí se k rýži, těstovinám, k bramborám i k pečivu.
- Pečená paprika, servírovaná na topince z bílého pečiva, potřené olejem a česnekem, je typickou španělskou snídaní.
Papriky, pečené na plechu, neskládáme těsně k sobě, jinak se budou místo pečení dusit. Po vyjmutí plechu z trouby můžeme papriky rychle naskládat do igelitového sáčku a uzavřít - zapaří se a půjdou pak lehce sloupat.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos na páře se smetanovou omáčkou a přílohou ve varném mixéru
Přidáno před 5 hodinami
Grilované ovoce s medem
Přidáno před 7 hodinami
Čirokový koláč s ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Bulgur s pečenou dýní, cuketou a žampiony
Přidáno před 12 hodinami
Vajíčková lahůdková pomazánka se sýrem
Přidáno před 20 hodinami
Chowder s treskou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ljutenica podle receptu bulharské babičky: Paprikovou delikatesu podobnou ajvaru oceníte k masu i jako pomazánku na pečivo
Dip muhammara: Kouřovou chuť dodají pečené papriky a pikantní chilli vločky. Báječně ladí s grilovaným masem nebo s pita chlebem
Tajemství dokonalého ajvaru: Na přípravu stačí jen 4 suroviny, ale jedna je zásadní
Komentáře