Pečení hadi na ohni: Tohle jídlo k táboráku nadchne děti a potěší dospělé
Hadi na ohni jsou typickým jídlem k táborákům během krásných letních dnů. Nadchnete především mladší osazenstvo a budete se divit, jak rychle se po této lahůdce zapráší. Hady můžete připravit ve sladké i slané variantě.
Hady na ohni připravujeme buď z kynutého těsta nebo z těsta s kypřicím práškem. Zejména varianta s kynutým těstem vyžaduje i trochu trpělivosti při pečení, abyste těsto opravdu dobře propekli. Z čeho tedy připravit těsto na pečené hady?
- Kynuté těsto připravíte z mouky, mléka, másla a kvásku (z droždí). Přidat můžete i vejce, případně pokud chcete sladké hady, tak trochu cukru. Nezapomeňte na čas potřebný ke kynutí těsta a nachystejte si ho s předstihem. Při teplém počasí kynutí probíhá velmi rychle.
- Těsto s kypřícím práškem připravíte z hladké mouky, vody, olivového oleje, soli a prášku do pečiva. Těsto ve zjednodušené variantě můžete připravit i pouze z mouky, vody a soli.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit a upéct hady z těsta
Postup je snadný a skvěle se hodí pro pečení nejen s rodinou, ale i pro skupiny dětí a využití na táborech.
- Pro přípravu hadů vytvořte nelepivé těsto.
- Pro děti je vhodné těsto rozdělit na jednotlivé porce (bochánky), aby si odebíraly pouze přiměřené množství.
- Každý bochánek vyválejte na dlouhého hada a omotejte ho kolem konce klacku. Buďte opatrní, aby se had netrhal.
- Připraveného hada ještě můžete obalit v semínkách a soli, nebo ve skořici s cukrem (vznikne vlastně takový domácí trdelník).
- Pusťte se do opékání. Tyč s hadem průběžně otáčejte, aby se had rovnoměrně propekl.
- Dětem raději jejich výtvor před konzumací zkontrolujte, aby nejedly syrové těsto.
Následující video-recept vám předvede i trochu náročnější těsto na domácí trdelníky. Můžete se inspirovat a přejeme, aby se vám vaše pečení povedlo.
Komentáře