Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky jsou druhem cukrářského výrobku - název označuje různé ploché tvary z medového kořeněného těsta. Zdobení perníčků bílou nebo barevnou polevou je skvělou zábavou nejen pro dospělé, ale i pro děti.

Perníčky byly cukrovím našich babiček. Pekly se nejčastěji právě na Vánoce, kdy provonily celý dům svou úžasnou kořeněnou vůní. Až později se začaly perníčky bohatě  zdobit a kromě cukroví slouží i jako dekorace, jedlý dárek nebo přání.

1

Co patří do těsta na perníčky

Těsto se neobejde bez hladké mouky, másla, vajec, medu, jedlé sody a koření. Perníkové koření mívá různé složení, ale rozhodně do něj patří skořice, mletý hřebíček, anýz, koriandr, badyán a strouhaný muškátový oříšek. Kdo má radši tmavé perníčky, může těsto obarvit lžičkou kakaa.

2

Proč nechat odležet těsto na perníčky

Perníkové těsto je díky medu a vejcím lepivé a nedá se hned zpracovat. Je důležité vypracované těsto nechat odležet, a to několik hodin (pokud hodně spěcháme), ideálně však přes noc nebo i několik dní. Po vytažení z lednice ho ještě jednou důkladně zpracujeme, abychom se zbavili drobných bublinek vzduchu.

3

Jak silné má být těsto na perníčky

Malé perníčky by měly zůstat po upečení ploché a rovné, aby poleva při zdobení nestékala. Plát těsta proto vyválíme na tloušťku asi 0,5 cm. Perníčky, které mají větší velikost (chaloupky, svícny) musí být vyšší, aby se při manipulaci nepolámaly. Necháme je na plechu úplně vystydnout, než je přesuneme na podnos.

4

Čím potírat upečené perníčky

Pro hladký a lesklý povrch potíráme perníčky důkladně rozšlehaným vajíčkem, do kterého nalijeme lžičku studené vody. Barevného odstínu dosáhneme přidáním pár kapek jedlé barvy do vejce a perníčky pak necháme přes noc zaschnout. Pokud nemáme celá vejce, potřeme perníčky rozšlehaným bílkem s vodou nebo mlékem.

5

Co dělat s perníčky po upečení

Povrch perníčků stále pracuje. Zdobení polevou raději odsuneme na další den nebo perníčky upečeme několik dní předem, abychom práci neuspěchali. Z perníčků, které jsou nevyzrálé, se sloupává poleva, která praská nebo se tvoří bublinky a hrbolky. Perníčky potřebují čas k tomu, aby byly dokonalé.

6

Jak vytvoříme barevné perníčky

Barevné perníčky vytvoříme obarvením světlého perníkového těsta umělým nebo přírodním jedlým barvivem. Výrazně barevné perníčky připravíme potřením jejich povrchu obarveným vejcem. Nejpoužívanější technikou je pak vylévání celé plochy perníčku bílou nebo barevnou bílkovou polevou.

7

Jak zdobit perníčky polevou

Perníčky můžeme zdobit různým způsobem. Od vylévání celých ploch po kreslení polevou pomocí kornoutku nebo sáčku s ustřiženou špičkou. Na zaschlou polevu malujeme jedlými potravinářskými barvami, stříkáme barevné odstíny z airbrush pistole nebo lepíme obrázky z jedlého papíru.

8

Čím ozdobit polevu na perníčky 

Do ještě mokré polevy můžeme zapustit polevu jiné barvy a roztáhnout ji párátkem. Dekorace z cukrářského zdobení, lesklých perliček a marcipánových ozdůbek je nejpoužívanějším dekorováním perníčků. Luxusního vzhledu dosáhneme přetřením některých detailů jedlou zlatou nebo stříbrnou barvou a glitry.

9

Jak vyrobit neobvyklé perníčky

Originální perníčky jsou pastvou pro oči. Mohou jimi být vánoční ozdoby na stromeček s dírkou a stužkou, ručně malované perníky, které vypadají jako obrázky nebo perníčky s dřevěným dekorem. Uměleckým dílem jsou perníkové chaloupky, dutá velikonoční vejce nebo perníkové minisvícny.

10

Jak dlouho vydrží perníčky

Perníčky mají velice dlouhou trvanlivost - i po roce mají nezměněnou chuť i vůni, pokud je skladujeme v uzavřené dóze. Mají-li perníčky zatuchlé aroma, raději je nejezme - udělejme do nich dírku, protáhněme nit a můžeme je pověsit na stromeček, na velikonoční větvičky nebo jako dekoraci na okno.

Bílková poleva na perníčky musí splňovat pár kritérií - nesmí být hustá ani řídká, nesmí z perníčků stékat a přitom se musí krásně rozlít a vyhladit. Možná vám s přípravou polevy pomůže naše video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky