Jak upéct perník na strouhání. Používá se k posypání, dochucování a zahušťování pokrmů
Perník na strouhání vyráběly už naše babičky. Tvrdé pečivo z žitné mouky, vonící skořicí, hřebíčkem a badyánem, nesmělo doma nikdy chybět. Perníkem se sypaly vdolky a knedlíky, zahušťovala se rajská omáčka a kapr na černo.
Strouhací perník měl tu výhodu, že ho děti nechodily uždibovat, protože byl tvrdý jako cihla. Maminky a babičky ho uchovávaly v plechových krabicích, nakrájený na kusy, které se při strouhání dobře držely v ruce. Jak na to, abychom si takový voňavý perník připravili sami?
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct perník na strouhání
- 500 g žitné mouky
- 1 prášek do perníku
- 1 lžíce perníkového koření
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 250 g medu
- 250 ml mléka
Kde se používá perník na strouhání
Bude se hodit na zahuštění rajské omáčky a kapra na černo i do zvěřinového guláše. Sype se místo strouhanky pod jablka do štrúdlu, přimíchává se do drobenky na koláč. Perníkem se mohou sypat různé kaše, vdolky, ovocné knedlíky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Pečicí papír je dobrý sluha, ale zlý pán, pokud nelze zkrotit. Naše video vám s ním pomůže
Jamaican ginger cake: Pikantní verze perníku má výraznou chuť a vůni po zázvoru a vláčnost mu dodává jedna důležitá ingredience
Komentáře