Perník podle videa je neuvěřitelně vláčný a voňavý. Chutná jako od babičky
Jednoduchý perník se hodí do repertoáru každé hospodyňky, jeden takový se můžete naučit podle mnohokrát vyzkoušeného receptu. Je plný ořechů a ochucený rybízovou marmeládou. Nejlepší je s čokoládovou nebo citrónovou polevou.
Nadýchaný perník představuje jeden z nejsnazších moučníků, bez obav a potíží ho zvládnou připravit i začátečníci a mohou vsadit na úspěch při jeho servírování. Chutná i jen pocukrovaný, ale když ho vylepšíte čokoládovou nebo citrónovou polevou, případně kopečkem šlehačky, dostanete jeho chuť ještě o level výše.
Jak udělat babiččin perník
Perník podle snadného receptu využijete jako sváteční moučník i pohoštění pro návštěvu - za 45 minut budete mít hotovo, pak mu dejte ještě čas na vychladnutí.
- Na jeden plech si připravte 500 g hladké mouky, 250 g cukru krupice, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžíci kakaa, 200 ml oleje, 500 ml mléka, 1 vejce, 1 kypřicí prášek do perníku, 200 ml rybízové marmelády, 2 hrsti sekaných ořechů, máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání plechu.
- Do větší mísy prosejte mouku, jednou sodu, kakao a kypřicí prášek do perníku. Přidejte krupicový cukr a všechny suché ingredience promíchejte.
- Dále přidejte vejce, olej, mléko a marmeládu nebo džem. Vymíchejte hladké těsto, nejlépe to půjde ručním šlehačem.
- Do těsta přimíchejte nasekané vlašské ořechy.
- Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem a vysypaný moukou, rovnoměrně je rozetřete.
- Vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C, pečte asi 30 minut.
- Po upečení nechte perník vychladnout a pak ho polijte čokoládovou nebo citrónovou polevou. Po ztuhnutí krájejte na úhledné čtverce.
- Tip: Perník stačí jen pocukrovat, příprava pak bude ještě rychlejší.
Podívejte se na kompletní recept na babiččin perník a také na časté chyby při přípravě perníkového těsta.
Přemýšlíte, jak litý perník vylepšit? Do těsta se výborně hodí rozinky, kandované ovoce i nasekaná čokoláda. Čokoládovou polevu nebo jen vrstvu povidel či marmelády ještě posypte kokosem či nasekanými ořechy.
Komentáře