Špenát vyséváme i na podzim. Na jaře pak budeme sklízet kvalitní a pevné listy
Špenát si obvykle spojujeme s jarem, ale na podzim se mu také daří dobře. Letní dny na něj dobrý vliv nemají, rostliny brzy vybíhají do květu a listy jsou tuhé a bez svěžesti. V srpnu vysetý špenát můžeme sklízet ještě na podzim, ale pozdější výsevy mají význam pro časnou jarní sklizeň.
Špenát je ceněnou listovou zeleninou příjemné chuti a širokého využití. Vzhledem k různým možnostem použití se špenát řadí mezi naše nejoblíbenější druhy zeleniny. Listy je možné konzumovat zasyrova i po tepelné úpravě. Přebytek snadno zmrazíme a ani velká úroda nezabere v mrazáku mnoho místa, musíme ji totiž nejprve spařit horkou vodou, pak ochladit a teprve uložit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Podzimní pěstování špenátu
Máme pro vás několik tipů k péči o špenát:
- V srpnu vysetý špenát by měl být vhodný ke sklizni ještě na podzim. Nemusí to tak být ale pokaždé - při suchém a horkém počasí špenát roste jen velmi pomalu (potřebuje vláhu) a na podzim je z něj nevalný užitek, nicméně můžeme ho nechat na záhoně až do jara.
- Pokud plánujete sklizeň špenátu až na jaro, stačí když ho vysejete v září nebo v první polovině října. Vyberte odrůdu, která se dobře hodí k přezimování. Oblíbený je Matador, jedná se o často pěstovanou odrůdu, která je odolná proti vybíhání do květu a vhodná pro jarní i podzimní výsev.
- Aby se semínka dobře ujmula, prospěje jim pravidelné zavlažování. Záhon s vysetým špenátem můžete přikrýt bílou netkanou textilií - porost bude chráněný a zálivka se nebude tak rychle odpařovat. Nevýhodou je rychlejší zarůstání záhonu plevely.
- Pro pěstování špenátu můžete vybrat záhon, který je v polostínu, špenát bude i tak dobře prospívat. Naopak těžké zamokřené půdy špenátu neprospívají.
- Pokud máte po sklizni volný vyvýšený záhon, můžete na něj špenát vyset - na jaře ho sklidíte a záhon využijete na další zeleninu.
- A jaké má výhody špenát z podzimního výsevu proti na jaře vysetému? Sklizeň bude výrazně časnější, listy budou silné a kvalitní. Rostliny nebudou vybíhat do květu a přinesou větší užitek. Nicméně ne každá rostlina zimu dobře přečká, s tím je také potřeba počítat.
Listy špenátu, který budeme po přezimování sklízet až na jaře, budou vhodnější k tepelné úpravě než ke konzumaci zasyrova, a to z toho důvodu, že budou pevné a tužší, ne tak jemné a křehké jako listy na jaře vysetého špenátu. To není ale divu, protože špenát musí nejprve přečkat tuhou zimu.
Komentáře