Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kořenová petržel patří na zahradě k nejoblíbenějším druhům zeleniny. Na rozdíl od naťové petržele ji pěstujeme pro velký bílý kořen, ale můžeme využít i nadzemní část. Listy petržele kořenové používáme na zdobení jídel, obdobně jako listy petržele kadeřavé a hladkolisté.

Petržel je ceněná a oblíbená zelenina, plná důležitých živin. Kořeny petržele používáme i zasyrova do některých salátů a pomazánek, oblíbená je ale především v polévkách, nesmí chybět ve svíčkové omáčce a výborně se hodí do bramborového salátu. Nať je výtečná na zdobení nejrůznějších pokrmů studené i teplé kuchyně.

Jak pěstovat petržel

Pěstování petržele je podobné jako pěstování mrkve.

  • Petržel vyséváme velmi brzy na jaře, protože má dlouhou dobu klíčení (i tři týdny).
  • Výsev provádíme do dobře připravené půdy, pečlivě zbavené všech plevelů.
  • Petržel, stejně jako mrkev, nesnáší čerstvé hnojení chlévským hnojem.
  • Klíčení a růst urychlí bílá netkaná textilie
  • Řádky lze doplnit značkovacími semínky ředkviček - poznáme pak, kudy vedou řádky, a budou se nám snadněji odplevelovat a kypřit.
  • Kořenovou petržel včas vyjednotíme, aby měla prostor k růstu. Mezi jednotlivými rostlinami necháme vzdálenost alespoň 8 cm. Protrhané rostliny využijeme např. do polévek.
  • Petržel je náročná na vláhu, zvlášť při suchém počasí ji pravidelně zaléváme.
  • Záhony udržujeme bez plevelů a nakypřené.

Jak sklízet kořenovou petržel

Na podzim se sklizní petržele nespěcháme, rostliny bez problémů snáší chladné počasí, dokonce i mrazy. Na záhonech vydrží až do jara.

Následující video vám ukáže, jak uvařit oblíbenou svíčkovou omáčku, ve které je kořenová petržel nepostradatelná, stejně jako celer a mrkev.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky