Jak pěstovat kořenovou petržel? Má chutné listy a nároky podobné jako mrkev
Kořenová petržel patří na zahradě k nejoblíbenějším druhům zeleniny. Na rozdíl od naťové petržele ji pěstujeme pro velký bílý kořen, ale můžeme využít i nadzemní část. Listy petržele kořenové používáme na zdobení jídel, obdobně jako listy petržele kadeřavé a hladkolisté.
Petržel je ceněná a oblíbená zelenina, plná důležitých živin. Kořeny petržele používáme i zasyrova do některých salátů a pomazánek, oblíbená je ale především v polévkách, nesmí chybět ve svíčkové omáčce a výborně se hodí do bramborového salátu. Nať je výtečná na zdobení nejrůznějších pokrmů studené i teplé kuchyně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat petržel
Pěstování petržele je podobné jako pěstování mrkve.
- Petržel vyséváme velmi brzy na jaře, protože má dlouhou dobu klíčení (i tři týdny).
- Výsev provádíme do dobře připravené půdy, pečlivě zbavené všech plevelů.
- Petržel, stejně jako mrkev, nesnáší čerstvé hnojení chlévským hnojem.
- Klíčení a růst urychlí bílá netkaná textilie.
- Řádky lze doplnit značkovacími semínky ředkviček - poznáme pak, kudy vedou řádky, a budou se nám snadněji odplevelovat a kypřit.
- Kořenovou petržel včas vyjednotíme, aby měla prostor k růstu. Mezi jednotlivými rostlinami necháme vzdálenost alespoň 8 cm. Protrhané rostliny využijeme např. do polévek.
- Petržel je náročná na vláhu, zvlášť při suchém počasí ji pravidelně zaléváme.
- Záhony udržujeme bez plevelů a nakypřené.
Jak sklízet kořenovou petržel
Na podzim se sklizní petržele nespěcháme, rostliny bez problémů snáší chladné počasí, dokonce i mrazy. Na záhonech vydrží až do jara.
- Při sklizni používáme rýč nebo rycí vidle, abychom kořeny nepoškodili. Po sklizni je buď brzy spotřebujeme nebo uložíme na zimu (založíme do písku ve sklepě, případně do skleníku nebo fóliovníku).
- Kořenovou petržel můžeme mrazit, sušit, sterilovat nebo nakládat do soli.
- Kromě kořenů využijeme i petrželovou nať, která je skvělá na zdobení nejrůznějších jídel.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Komentáře