Jak správně pikýrovat sazeničky? Jednoduché přesazování pro začátečníky
Pikýrování je přesazování malých rostlinek (semenáčků) z výsevní misky do květináčků, kelímků či sadbovačů. Rostlinky díky tomu získají více prostoru a budou se lépe vyvíjet. Pro některé druhy zeleniny je pikýrování nutností.
Do pěstování vlastních sazenic se pouštíme z několika důvodů. Chceme získat sazenice, které se běžně nedají koupit, možná máme dokonce "svá" vlastní semínka a zajímavé odrůdy, také chceme něco ušetřit (zvlášť pokud se jedná o větší počet sazenic) a v neposlední řadě nás zahradničení musí bavit. A znáte to - jak se v nás s uspokojením dme pěstitelská pýcha nad rostlinami, které si sami "vypipláme" už od semínek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co potřebujeme na pikýrování
Pokud se jedná o pikýrování sazenic, které pěstujeme doma za oknem, pohodlně se k tomu usadíme ke stolu a pustíme se do práce. Co si musíme připravit?
- Připravíme si výsevní misku (nebo jinou nádobu), ve které máme již vzrostlé semenáčky, které se chystáme přesadit.
- Dále budeme potřebovat květináčky, kelímky od jogurtu nebo sadbovače s různými počty buněk (pro různé počty sazenic).
- Bude se nám hodit malá lžička, pikýrovací kolík ze zahradnické prodejny, tužka nebo jiný podobný nástroj na dělání důlků pro sazenice.
- Na dávání substrátu do kelímků či sadbovačů použijeme velkou lžíci nebo zahradní lopatku.
- Musíme mít vhodný zahradnický substrát, který obsahuje hnojivo na několik týdnů. Přimíchat k němu lze trochu perlitu nebo písek pro provzdušnění. Perlit již v substrátu může být obsažený.
- Přidávání kompostu k substrátu může znamenat zvýšené riziko (např. plísně, larvy smutnic).
- Při pikýrování se snadno udělá nepořádek, proto si připravíme ještě něco na podložení - např. vysloužilý plech na pečení, cukrářskou přepravku nebo alespoň noviny.
- Všechny sazenice si označíme jmenovkami, proto budou potřeba ještě popisovače, případně i plastové cedulky.
Jak správně přesazovat
Správné a včasné přesázení má vliv na vývoj kvalitních a zdravých sazenic, které později přinesou dobrou úrodu. Přesazování (pikýrování) semenáčků není nic složitého. Jen si na to musíme najít čas.
- Pikýrování provádíme co nejdříve po vytvoření dvou děložních lístků a nejvýše dalších dvou pravých lístků.
- Déle to již určitě neodkládáme, sazenice nesmíme nechat přerůst. Přerostlé sazenice jsou slabé a vytáhlé, jejich kořínky se vzájemně proplétají a přesazování jde hůře.
- Květináče, kelímky či sadbovače naplníme substrátem, zatlačíme ho (aby v něm nezůstaly vzduchové kapsy) a pak do něho tvoříme otvory (důlky), do kterých vkládáme kvalitní malé rostlinky.
- Rostlinky vysazujeme tak, aby substrát sahal až po jejich děložní lístky. Dobře je přitlačíme a zalijeme, nejlépe odstátou pitnou vodou. Může se hodit také rozstřikovač.
- Osázené květináče či sadbovače položíme na vhodnou podložku (tác), do které později rostliny budeme zavlažovat, nesmíme je nechat zaschnout.
- Rostliny přeneseme na prosvětlené místo, obvykle na okenní parapet, a pravidelně je zaléváme.
Nejčastěji pikýrujeme rajčata, papriky a lilky. Pikýrování je také vhodné pro pěstování salátů, košťálovin, pórku, různých odrůd celeru, droboučké majoránky, léčivých bylinek a také některých květin. Bez přesázení by tyto rostliny byly jen vytáhlé a neduživé. Naopak nepikýrujeme kořenovou zeleninu, protože tu vyséváme rovnou na určené stanoviště.
Komentáře