Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotová roláda je moučník z plátu těsta, srolovaný do válečku a plněný marmeládou, různými krémy nebo šlehačkou. Na povrchu se zdobí podobně jako dorty. Patří mezi nejoblíbenější dezerty, protože jeho příprava je rychlá a jednoduchá.

Piškotové rolády jsou všechny připravované podobným způsobem. Jednu od druhé odlišuje pouze použité těsto, druh náplně a způsob ozdobení. Poradíme vám jednoduchý recept pro začátečníky - roláda je výborná a při srolování nepraská.

Recept na světlou piškotovou roládu

Na velký plech potřebujeme:
  • 6 vajec (žloutky a bílky)
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 6 lžic polohrubé mouky (je možné nahradit hladkou)
  • 3 lžíce oleje (můžeme vynechat)
  • 1/2 prášku do pečiva

Dva způsoby přípravy těsta na roládu

Pokud rádi pečete, vyzkoušejte si oba způsoby:

  1. Oddělíme si žloutky od bílků, které ušleháme v čisté misce se špetkou soli do tuha. Do ušlehaných bílků postupně přidáme žloutek po žloutku a naposledy olej - šleháme velice krátce. Pomocí stěrky vpracujeme do směsi mouku a prášek do pečiva - přidáváme ji po lžících, aby neklesala ke dnu.
  2. Oddělené bílky ušleháme do tuha se špetkou soli. Žloutky šleháme spolu s cukrem do světle žluté nadýchané pěny, do které na konci přidáme olej. Pak postupně po lžicích přisypáváme mouku a jako poslední prášek do pečiva. Do vzniklé směsi stěrkou opatrně zamícháme sníh z bílků.

Těsto nalijeme na plech, vyložený pečicím papírem, který můžeme potřít olejem nebo máslem - papír pak lehce sloupneme. Pečeme do růžova na 180 °C.

Balení a zdobení piškotové rolády

Upečené těsto přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme ho vychladnout:
  • Plát těsta i s papírem přesuneme na desku stolu. Ohnutím plátu můžeme postupně sloupnout papír. Také můžeme papír odstranit až při balení rolády. Pracujeme opatrně, aby se těsto neroztrhalo.
  • Piškot pomažeme marmeládou, čokoládou, máslovým nebo tvarohovým krémem, šlehačkou s mascarpone nebo použijeme smetanový krém se želatinou z receptů na nepečené dorty.
  • Krém můžeme posypat kousky ovoce, barevným měkkým želé nebo čokoládou. Krémy dvou barev nebo kombinace máslový krém a šlehačka, jsou velmi efektní hlavně při rozkrájení na řezy.
  • Plát těsta opatrně zabalíme, aby krém nevytékal a pomocí cukrářské karty přeneseme na tác, na kterém budeme roládu podávat. Zbytkem krému můžeme moučník potřít nebo jen povrch zaprášit cukrem
  • Pomocí zdobičky dort ozdobíme (musíme mít na mysli, jak bude zdobení vypadat na řezu) a poklademe ovocem, zapícháme čokoládové dekorace nebo cukrářské zdobení, posypeme strouhanou čokoládou, oříšky nebo kokosem.
Těsto na roládu nemusí být jen světlé. Pokud nahradíte část mouky kakaem, získáte kakaovou roládu, přidáním instantní kávy, rozpuštěné ve lžíci vody, budete mít kávovou roládu a stejně tak můžete připravit i oříškovou nebo kokosovou roládu. S čokoládovým krémem a šlehačkou bude naprosto dokonalá.

 

Jak se roláda připravuje můžete vidět v našem videoreceptu - na výběr máte hned dva druhy rolád:

Sladké drobečky

Pokud roláda přece jen popraská, nezoufejte. Přeneste ji na potravinářskou fólii, rukame ji stlačte, aby se praskliny spojily a pak celou roládu zabalte do fólie a pevně utáhněte konce. Po ztuhnutí krému v lednici roládu rozbalte, potřete zbytkem krému, ozdobte a s pýchou podávejte.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky