Piškotové řezy s krémem a ovocem se výborně hodí k létu. Jsou chutné, lehké a svěží
Piškotové těsto je lehoučké a nadýchané díky našlehanému bílkovému sněhu, který se přidává do žloutkové pěny spolu s cukrem a moukou. Ze tří ingrediencí tak získáme úžasný moučník, dort, řezy nebo bábovku.
Piškotové řezy se připravují upečením těsta na rovném plechu. Plát piškotu se potírá marmeládou, šlehačkou nebo krémem a zdobí ovocem, čokoládou a lístky meduňky. Moučník krájíme na kostky, obdélníky či trojúhelníky a servírujeme jako dort.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit piškotové těsto
Příprava je velice jednoduchá - potřebujeme k ní jen 3 ingredience:
- Rozklepneme 5 vajec (nebo 6 menších). Pečlivě oddělíme žloutky od bílků.
- Bílky a 2 lžíce krupicového cukru ušleháme do nadýchaného jemného sněhu.
- Žloutky šleháme s cukrem, dokud nezískáme lehoučkou, světle žlutou pěnu.
- Do žloutkové směsi postupně vpracujeme 5 lžic polohrubé mouky.
- Vmícháme sníh, ale těsto už nešleháme - použijeme vařečku nebo stěrku.
- Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme na 180 °C.
Jak vytvořit piškotové řezy
Máme několik možností přípravy řezů, o kterých rozhoduje výška korpusu:
- Jednoduchý plát těsta můžeme upéct na vymazaném a moukou vysypaném plechu - necháme ho na něm až do vychladnutí, pokud je dostatečně vysoký, aby byl ozdobený jen marmeládou, krémem, smetanou, ovocem, ořechy nebo čokoládou. Řezy krájíme přímo na plechu a servírujeme je pomocí dortové lopatky na dezertní talířky.
- Silný plát těsta vyklopíme na podnos a sejmeme pečicí papír. Po vychladnutí prokrojíme plát ostrým nožem a spodní polovinu potřeme pikantní marmeládou, lehkým krémem nebo šlehačkou, do které můžeme přimíchat pokrájené ovoce. Přiklopíme druhou polovinou korpusu a zdobíme celý povrch plátu nebo už nakrájené kostky.
- Tenký piškotový korpus vyklopíme na podnos, sejmeme papír a necháme ho vychladnout. Odkrojíme nevzhledné okraje plátu a rozpůlíme ho. Po naplnění krémem nebo šlehačkou oba pláty spojíme a dozdobíme. Vysokého moučníku docílíme rozkrojením plátu na tři nebo více pruhů, které plníme krémem a skládáme na sebe. Okraje obmažeme krémem.
Jak plnit a zdobit piškotové řezy
Sladké drobečky
Pro zvláštní události můžeme připravit trochu pracnější piškotové řezy, které připravíme z různých druhů těst, každé z nich pečeme zvlášť. Po upečení je mažeme krémem (možno i několika druhy), prokládáme ovocem a skládáme tak, aby po nakrájení vynikla barevná mozaika v moučníku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Meruňkové řezy Henrietta: Slavnostní dezert s jemným máslovým krémem a meruňkovou náplní chutná božsky
Čím vysypat plech, formy nebo formičky? Jak na to, aby se těsto nepřichytilo
Duhový dort: Naučíme vás, jak připravit, upéct a složit barevné korpusy, které v řezu vypadají jako duha
Komentáře