Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotové těsto je lehoučké a nadýchané díky našlehanému bílkovému sněhu, který se přidává do žloutkové pěny spolu s cukrem a moukou. Ze tří ingrediencí tak získáme úžasný moučník, dort, řezy nebo bábovku.

Piškotové řezy se připravují upečením těsta na rovném plechu. Plát piškotu se potírá marmeládou, šlehačkou nebo krémem a zdobí ovocem, čokoládou a lístky meduňky. Moučník krájíme na kostky, obdélníky či trojúhelníky a servírujeme jako dort.

Jak připravit piškotové těsto

Příprava je velice jednoduchá - potřebujeme k ní jen 3 ingredience:

  • Rozklepneme 5 vajec (nebo 6 menších). Pečlivě oddělíme žloutky od bílků.
  • Bílky a 2 lžíce krupicového cukru ušleháme do nadýchaného jemného sněhu.
  • Žloutky šleháme s cukrem, dokud nezískáme lehoučkou, světle žlutou pěnu.
  • Do žloutkové směsi postupně vpracujeme 5 lžic polohrubé mouky.
  • Vmícháme sníh, ale těsto už nešleháme - použijeme vařečku nebo stěrku.
  • Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme na 180 °C.

Jak vytvořit piškotové řezy 

Máme několik možností přípravy řezů, o kterých rozhoduje výška korpusu:

  • Jednoduchý plát těsta můžeme upéct na vymazaném a moukou vysypaném plechu - necháme ho na něm až do vychladnutí, pokud je dostatečně vysoký, aby byl ozdobený jen marmeládou, krémem, smetanou, ovocem, ořechy nebo čokoládou. Řezy krájíme přímo na plechu a servírujeme je pomocí dortové lopatky na dezertní talířky.
  • Silný plát těsta vyklopíme na podnos a sejmeme pečicí papír. Po vychladnutí prokrojíme plát ostrým nožem a spodní polovinu potřeme pikantní marmeládou, lehkým krémem nebo šlehačkou, do které můžeme přimíchat pokrájené ovoce. Přiklopíme druhou polovinou korpusu a zdobíme celý povrch plátu nebo už nakrájené kostky.
  • Tenký piškotový korpus vyklopíme na podnos, sejmeme papír a necháme ho vychladnout. Odkrojíme nevzhledné okraje plátu a rozpůlíme ho. Po naplnění krémem nebo šlehačkou oba pláty spojíme a dozdobíme. Vysokého moučníku docílíme rozkrojením plátu na tři nebo více pruhů, které plníme krémem a skládáme na sebe. Okraje obmažeme krémem.

Jak plnit a zdobit piškotové řezy

Piškotové řezy plníme různými druhy krémů - máslovými, pudinkovými, tvarohovými nebo smetanovými - mnohdy vyztuženými želatinou. Pikantní marmeláda a ovoce dodají moučníku svěží chuť, našlehaná šlehačka zase jemnost a nadýchanost. Kakao a čokoláda ve formě ochucovadla těsta, polevy nebo ozdob, ta nesmí ve většině moučníků chybět. Povrch řezů zdobíme růžičkami z krémů a šlehačky, ovocem, želatinovými přelivy, cukrovými dekoracemi nebo zelenými lístky meduňky či máty.
 
V našem videu se můžete podívat, jak se připravují lehké piškotové řezy s ovocem.

Sladké drobečky

Pro zvláštní události můžeme připravit trochu pracnější piškotové řezy, které připravíme z různých druhů těst, každé z nich pečeme zvlášť. Po upečení je mažeme krémem (možno i několika druhy), prokládáme ovocem a skládáme tak, aby po nakrájení vynikla barevná mozaika v moučníku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky