Jednoduché piškotové těsto na dort pro úplné začátečníky: Snadnější recept asi nenajdete
Blíží se narozeniny někoho, koho máte rádi a vy mu chcete upéct dort? Nemusí být složitý, v jednoduchosti je totiž krása. Možná vám pečení moc nejde, ale my vás naučíme připravit dortík, kterým uděláte obdarovanému radost a dokážete si, že na to máte.
Receptů na dorty je nepřeberné množství - jednoduchých i velmi náročných. Pokud ale nejste v pečení zruční, ani se do takových postupů nepouštějte. Možná je načase zkusit recept, který není složitý a přesto s ním budete mít úspěch.
Základní piškotové těsto
Důležité je mít dortovou formu, ruční elektrický šlehač, mísu, stěrku a odvahu.
- 4 vejce
- 4 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce polohrubé mouky
Uvedené množství stačí na dort o průměru 20–22 cm (10–12 menších porcí). Kromě základních surovin si připravíme dortovou formu, kterou vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme dno máslem a vysypeme moukou. Stěny formy necháme suché - těsto se po nich "šplhá".
Pečení jednoduchého dortu
Všechny suroviny na dort vyndáme minimálně hodinu předem z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu.
- Oddělíme žloutky od bílků a vložíme do dvou misek. Musíme si dát pozor, abychom bílek neznečistili kouskem žloutku, sníh by pak nešel vyšlehat.
- Bílky našleháme se špetkou soli do tuha, dokud se na metle netvoří ostré špičky.
- Žloutky umícháme s cukrem do husté, světlé pěny. Pokud by hmota byla příliš tuhá, naředíme ji 1–2 lžícemi horké vody.
- Přidáme po lžících mouku - mícháme stěrkou nebo mixérem na malé otáčky, dáme si pozor, aby v těstě nezůstaly hrudky mouky.
- Do žloutkové pěny postupně přidáme pevný sníh a opatrně překládáme vařečkou nebo stěrkou, dokud se nespojí se žloutky.
- Těsto nalijeme do formy, stěrkou uhladíme a vložíme do trouby, předem rozehřáté na 170 °C. Půl hodiny nesmíme troubu otevřít.
- Pečeme do požadované barvy. Ke konci pečení píchneme do těsta špejli - pokud je suchá, máme hotovo.
- Pokud se těsto ke konci pečení začíná připalovat na povrchu, položíme na něj alobal nebo pečicí papír.
- Korpus necháme pár minut chladnout, pak ho opatrně oddělíme nožem od formy, přiklopíme talířem nebo mřížkou a obrátíme.
- Dort necháme úplně vychladnout, než ho budeme krájet, jinak se může srazit.
Jak na kakaový nebo ořechový korpus
Nemusíme péct jen světlý dort - také kakaový nebo ořechový je moc dobrý:
- kakaový dort - místo lžíce cukru vmícháme lžíci kakaa
- ořechový dort - část mouky nahradíme stejným množstvím strouhaných ořechů
- citrónový korpus - přidáme citronát a nastrouhanou kůru z jednoho citrónu
Podobným způsobem můžeme nahradit mouku za strouhané mandle, mletý mák, špaldovou mouku nebo mouku bezlepkovou. Pokud máte strach, že dort nenabyde, přidejte půl lžičky prášku do pečiva.
V našem videoreceptu vidíte celý postup pečení:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma dort: Co potřebujete vědět, abyste při pečení dortu uspěli
Když nemáte prášek do pečiva: Na výrobu domácího kypřidla stačí jenom tři suroviny a výsledek je zaručený
9 nejlepších ořechových moučníků: Zkuste slavnostní roládu nebo voňavou bábovku!
Komentáře