Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché piškotové těsto na dort pro úplné začátečníky: Snadnější recept asi nenajdete
Zdroj: Pixabay

Blíží se narozeniny někoho, koho máte rádi a vy mu chcete upéct dort? Nemusí být složitý, v jednoduchosti je totiž krása. Možná vám pečení moc nejde, ale my vás naučíme připravit dortík, kterým uděláte obdarovanému radost a dokážete si, že na to máte.

Receptů na dorty je nepřeberné množství - jednoduchých i velmi náročných. Pokud ale nejste v pečení zruční, ani se do takových postupů nepouštějte. Možná je načase zkusit recept, který není složitý a přesto s ním budete mít úspěch. 

Základní piškotové těsto

Důležité je mít dortovou formu, ruční elektrický šlehač, mísu, stěrku a odvahu.

  1. 4 vejce
  2. 4 lžíce moučkového cukru
  3. 4 lžíce polohrubé mouky

Uvedené množství stačí na dort o průměru 20–22 cm (10–12 menších porcí). Kromě základních surovin si připravíme dortovou formu, kterou vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme dno máslem a vysypeme moukou. Stěny formy necháme suché - těsto se po nich "šplhá".

Pečení jednoduchého dortu

Všechny suroviny na dort vyndáme minimálně hodinu předem z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu.

  1. Oddělíme žloutky od bílků a vložíme do dvou misek. Musíme si dát pozor, abychom bílek neznečistili kouskem žloutku, sníh by pak nešel vyšlehat.
  2. Bílky našleháme se špetkou soli do tuha, dokud se na metle netvoří ostré špičky. 
  3. Žloutky umícháme s cukrem do husté, světlé pěny. Pokud by hmota byla příliš tuhá, naředíme ji 1–2 lžícemi horké vody.
  4. Přidáme po lžících mouku - mícháme stěrkou nebo mixérem na malé otáčky, dáme si pozor, aby v těstě nezůstaly hrudky mouky.
  5. Do žloutkové pěny postupně přidáme pevný sníh a opatrně překládáme vařečkou nebo stěrkou, dokud se nespojí se žloutky.
  6. Těsto nalijeme do formy, stěrkou uhladíme a vložíme do trouby, předem rozehřáté na 170 °C. Půl hodiny nesmíme troubu otevřít.
  7. Pečeme do požadované barvy. Ke konci pečení píchneme do těsta špejli - pokud je suchá, máme hotovo.
  8. Pokud se těsto ke konci pečení začíná připalovat na povrchu, položíme na něj alobal nebo pečicí papír.
  9. Korpus necháme pár minut chladnout, pak ho opatrně oddělíme nožem od formy, přiklopíme talířem nebo mřížkou a obrátíme. 
  10. Dort necháme úplně vychladnout, než ho budeme krájet, jinak se může srazit.

Jak na kakaový nebo ořechový korpus

Nemusíme péct jen světlý dort - také kakaový nebo ořechový je moc dobrý:

Podobným způsobem můžeme nahradit mouku za strouhané mandle, mletý mák, špaldovou mouku nebo mouku bezlepkovou. Pokud máte strach, že dort nenabyde, přidejte půl lžičky prášku do pečiva

V našem videoreceptu vidíte celý postup pečení:

Korpus je hotový. Může se stát, že jste zapomněli koupit mouku nebo se něco pokazilo. Příště vám poradíme, jak situaci zachránit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky