Placky škvarkové podle ČSN: Zlatavé kynuté pečivo se škvarky vás dostane do kolen
Také milujete nejrůznější druhy pečiva, obzvláště pak jedná-li se o pečivo domácí? Právě pro vás máme tip v podobě škvarkových placek z kynutého těsta, které voní domovem. Chutné jsou jen tak, ale i s pomazánkami.
Škvarky jsou jednou z dobrot, na kterých si můžete pochutnávat po zabijačce. Z těch domácích můžete připravit dokonale chutné škvarkové placky, které jsou vynikající samotné (nejlépe ještě teplé), ale také s pomazánkami nebo k polévkám.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit škvarkové placky podle ČSN
Na 10 kusů škvarkových placek podle norem budete potřebovat 350 g polohrubé mouky, 125 g mléka, 10 g cukru, 15 g čerstvého droždí, 1 celé vejce, 30 g soli, 500 g vepřových škvarků a tuk (olej, sádlo) na vytření plechu.
- Do menšího množství vlažného mléka vmíchejte cukr a rozdrobte droždí. Přidejte trochu polohrubé mouky a promíchejte. V teple nechte vzejít kvásek.
- Do zbylé prosáté mouky přidejte sůl, vejce, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké a vláčné těsto, do kterého vpracujte na menší kousky pokrájené vepřové škvarky.
- Těsto nechte na teplém místě vykynout do dvojnásobku (asi 40–60 minut).
- Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na placku, ze které pomocí vykrajovátka či skleničky vykrajujte kolečka o průměru 7 cm.
- Vytvarované placky skládejte na vymaštěný plech a propíchejte je vidličkou, aby se během pečení příliš nezvedaly.
- Pečte v mírně vyhřáté troubě (160 °C) do světle zlatavé barvy.
Tip1: Placky můžete tvořit postupným odebíráním kousků těsta, v rukách z nich modelovat kuličky a ty zploštit na placičky. Jednotlivé kousky těsta si můžete odvážit pro jejich stejnou velikost.
Tip2: Vytvarované placičky lze před pečením potřít rozšlehaným vejcem a libovolně posypat kmínem, mákem nebo hrubozrnnou solí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit trochu jiné, ale stejně tak vynikající kynuté škvarkové placky, hodící se nejen jako slané pečivo k pivu a vínu:
Komentáře