Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Placky škvarkové podle ČSN: Zlatavé kynuté pečivo se škvarky vás dostane do kolen
Zdroj: Toprecepty

Také milujete nejrůznější druhy pečiva, obzvláště pak jedná-li se o pečivo domácí? Právě pro vás máme tip v podobě škvarkových placek z kynutého těsta, které voní domovem. Chutné jsou jen tak, ale i s pomazánkami.

Škvarky jsou jednou z dobrot, na kterých si můžete pochutnávat po zabijačce. Z těch domácích můžete připravit dokonale chutné škvarkové placky, které jsou vynikající samotné (nejlépe ještě teplé), ale také s pomazánkami nebo k polévkám.

Jak připravit škvarkové placky podle ČSN

Na 10 kusů škvarkových placek podle norem budete potřebovat 350 g polohrubé mouky, 125 g mléka, 10 g cukru, 15 g čerstvého droždí, 1 celé vejce, 30 g soli, 500 g vepřových škvarků a tuk (olej, sádlo) na vytření plechu.

  1. Do menšího množství vlažného mléka vmíchejte cukr a rozdrobte droždí. Přidejte trochu polohrubé mouky a promíchejte. V teple nechte vzejít kvásek.
  2. Do zbylé prosáté mouky přidejte sůl, vejce, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké a vláčné těsto, do kterého vpracujte na menší kousky pokrájené vepřové škvarky.
  3. Těsto nechte na teplém místě vykynout do dvojnásobku (asi 40–60 minut).
  4. Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na placku, ze které pomocí vykrajovátka či skleničky vykrajujte kolečka o průměru 7 cm.
  5. Vytvarované placky skládejte na vymaštěný plech a propíchejte je vidličkou, aby se během pečení příliš nezvedaly.
  6. Pečte v mírně vyhřáté troubě (160 °C) do světle zlatavé barvy.

Tip1: Placky můžete tvořit postupným odebíráním kousků těsta, v rukách z nich modelovat kuličky a ty zploštit na placičky. Jednotlivé kousky těsta si můžete odvážit pro jejich stejnou velikost.

Tip2: Vytvarované placičky lze před pečením potřít rozšlehaným vejcem a libovolně posypat kmínem, mákem nebo hrubozrnnou solí.

Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit trochu jiné, ale stejně tak vynikající kynuté škvarkové placky, hodící se nejen jako slané pečivo k pivu a vínu:

Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky