Jak si doma vyrobit plísňový sýr camembert? Poradíme s postupem krok za krokem
Camembert je měkký sýr, který je uvnitř krémový a zvenku pokrytý ušlechtilou plísní. Na rozdíl od českého hermelínu, který je vyroben z pasterovaného mléka, se francouzský camembert vyrábí z mléka čerstvého.
Camembert můžeme grilovat, smažit, zapékat i obalovat. Hodí se také na výrobu pomazánek. Je vcelku snadné si ho doma z čerstvého mléka vyrobit, za předpokladu, že vlastníte základní sýrařské pomůcky. Navíc ale budete potřebovat plísňovou kulturu a speciální obal, do kterého camembert zabalíte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vyrobit camembert
V domácích podmínkách je jistější mléko pasterovat, protože sýr je hotový zhruba za necelé tři týdny a to je spousta času, kdy by mohlo dojít ke kontaminaci a zkažení výrobku. Pasterací zahubíme choroboplodné zárodky i bakterie.
- Mléko zahřejeme na 65 °C po dobu 15 minut. Následně ho zchladíme ve vodní lázni na 32 °C.
- Do mléka vmícháme mezofilní a camembertskou kulturu a necháme pod poklicí zrát 45 minut.
- Po 45 minutách zkontrolujeme teplotu a pokud je nižší než 32 °C, mléko zahřejeme a přidáme chlorid vápenatý rozmíchaný v trošce studené vody. Zamícháme, počkáme 2 minuty a přidáme také syřidlo. Zamícháme a necháme sýřit 60–90 minut.
- Sýřeninu nakrájíme na kostky o velikosti hrany 4 cm a necháme 5 minut odpočívat. Následně opatrně mícháme po dobu 15 minut.
- Sýřeninu opatrně přendáme do forem, které poprvé otočíme po 30 minutách a následně každých 6 hodin. Celkově by měly sýry odkapávat 24 hodin při 20–22 °C.
- Následuje solení, kdy vetřeme sůl do pokožky sýra pouze z jedné strany a vrátíme zpět do formy. Po 5 hodinách vetřeme sůl do druhé strany sýra a znovu vrátíme na 5 hodin do formy.
- Sýr vyjmeme z formy a necháme ho úplně oschnout, což může trvat i 24 hodin. Poté ho na děrované podložce přemístíme do plastového boxu, kde ho budeme každý den obracet. Box umístíme na místo s teplotou 12–15 °C.
- Postupně se nám začne na sýru tvořit bílá plíseň, která by během 9–14 dní měla pokrýt celý sýr.
- V tento okamžik zabalíme sýr do speciální zrací fólie, která vypadá stejně jako obal u kupovaného plísňového sýra, a uložíme do lednice minimálně na 7 dní, aby dozrál.
I když se postup může zdát složitý, zdání klame. Po první várce sami zjistíte, že na sebe vše logicky navazuje a budete intuitivně postupovat krok za krokem. S domácím camembertem sklidíte velký úspěch a jeho chuť bude s tím kupovaným nesrovnatelná. Trvanlivost sýra můžete prodloužit naložením do oleje a vychutnávat si ho tak mnohem déle.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete vynikající chuťovku nebo originální jedlý dárek? Naučte se nakládat sýry do oleje
Král sýrů vládne Česku od první světové. Hermelín je naše odpověď na francouzský camembert
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Komentáře