Jak připravit plněná vejce. Na krásné a chutné pohoštění potřebujeme vařená vajíčka
Plněná vejce jsou zajímavou alternativou k různým chlebíčkům a jednohubkám. Využít je můžeme jako chutné pohoštění pro návštěvu a nebo si je připravíme jen tak k zakousnutí, když přemýšlíme, co se zbytkem vajec.
Příprava plněných vajec
Pro přípravu plněných vajec potřebujeme vejce uvařená natvrdo, na což nám postačí vařit je 9 minut. Uvařená vejce oloupeme a po vychladnutí podélně nebo příčně rozkrojíme - podle toho, která varianta se nám esteticky více líbí - a vyjmeme žloutek.
Náplně do vajec
Vejce můžeme plnit v podstatě jakoukoli oblíbenou pomazánkou, ale hodí se především ty, z nichž jde vyšlehat jemný krém. Především sýrové pomazánky se budou k vejci chuťově velmi hodit. Inspiraci na tyto náplně najdeme v našem receptáři. Nejčastěji do nich použijeme:
- najemno nastrouhaný sýr: Nivu, Olomoucké tvarůžky, Goudu, Eidam,
- máslo, majonézu, zakysanou smetanu, Lučinu (i domácí verzi),
- plnotučnou hořčici,
- vyjmuté žloutky,
- mletou šunku,
- sůl, pepř,
- najemno nasekané bylinky: řeřichu, pažitku či petržel.
Jak vejce aranžovat
Připravenou náplň vložíme do zdobícího sáčku a nastříkáme do vajec. Vejce naaranžujeme na obložené mísy a dozdobíme. Ke zdobení jednotlivých vajec využijeme:
- tenké plátky šunky či sýru, které stočíme do malých růžiček,
- nadrobno nasekané bylinky nebo květy sedmikrásek,
- malé kousky či plátky kapie, sterilované okurky, ředkviček a další oblíbené zeleniny.
Pokud přemýšlíte jakou další dobrotu připravit z uvařených vajec, pak se nechte inspirovat následujícím video-receptem na přípravu vaječného salátu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit domácí lučinu. Co na ni potřebujeme a jak ji ochutíme. Jednoduché recepty na lahodný domácí sýr
Expertka varuje: Pozor na vykoledovaná vajíčka! Ta natvrdo uvařená vydrží na stole v ošatce jen 2-3 dny, pak se zkazí
Jak dlouho vařit vejce naměkko, nahniličku nebo natvrdo?
Komentáře