Plněné košíčky na všechny způsoby: Báječný dezert i úžasné cukroví
Košíčky jsou polotovar, po kterém můžeme sáhnout, když je potřeba. Papírové, silikonové, křehké nebo nepečené košíčky se dají naplnit různými náplněmi a nádivkami, snadno tím získáme efektní moučník ke kávě nebo vánoční cukroví.
Linecké košíčky s krémem a ovocem patří mezi klasické zákusky stejně jako vánoční šohajdy s čokoládou. Jejich výhodou je možnost přípravy korpusů i několik dní předem, čímž si ušetříme spoustu práce v předsvátečním shonu.
Mohlo by vás zajímat
Příprava pečených i nepečených košíčků
Košíčky musíme předem upéct nebo vytvarovat:
- Křehké linecké košíčky se mohou péct i několik týdnů předem. Upečené skořápky plníme máslovými krémy, ořechovými nádivkami nebo mascarpone krémem. Zdobíme je ovocem, oříšky, strouhanou čokoládou.
- Ořechové nebo kokosové košíčky připravujeme z ochuceného těsta, často s kakaem. Plníme je nádivkami z ořechů, kokosu, másla a cukru. Poléváme je čokoládovou polevou a zdobíme oříškem nebo cukrářským zdobením.
- Čokoládové košíčky jsou skořápky, které se připravují vylitím papírových nebo jiných košíčků čokoládou. Po ztuhnutí skořápky vyjmeme a plníme je šlehačkou a kousky ovoce nebo čokoládovou pěnou.
- Nepečené košíčky se připravují vložením nepečené hmoty do formičky, kde se vytvaruje košíček. Ten se po vyjmutí z formičky polévá čokoládou nebo zdobí cukrovými perličkami, lentilkami a oříšky.
Kdy konzumovat plněné košíčky
Záleží na tom, jestli připravujeme zákusky nebo cukroví:
- Pečené košíčky k odpolední kávě plníme máslovými krémy a čerstvým ovocem nebo šlehačkou s mascarpone. Jsou určeny k rychlé spotřebě.
- Čokoládové skořápky uschováme v chladu, aby nezměkly a neztratily tvar. Plníme je šlehačkou až před podáváním a zdobíme je ovocem nebo čokoládovými ozdobami.
- Maličké košíčky určené až na vánoční stůl (klasické šohajdy), plníme nádivkami, které zalijeme čokoládovou polevou a libovolně zdobíme.
- Nepečené košíčky uschováváme stejně jako nepečené cukroví ve vzduchotěsné dóze v chladu. Zdobíme je až těsně před konzumací.
Jak na klasické linecké košíčky, plněné ořechy a polité čokoládou, vám chceme ukázat v našem videoreceptu - možná je to pro vás inspirace na vánoční pečení:
Sladké drobečky
Do náplně na košíčky můžeme rozemlít zbytky polámaného cukroví, smíchané s máslem, trochou cukru, mletými oříšky nebo kokosem. Použijeme zbytky nastrouhané čokolády, marmeládu ze dna sklenice i zbytek polevy. Na ozdobení zužitkujeme kandované ovoce, kousky marcipánu, úlomky ořechů nebo čokoládovou polevu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vytvořit čokoládové hoblinky? Tuto jednoduchou ozdobu zvládneme velmi snadno, poradíme jak na to
7 sladkých pokušení s mascarpone. Jak připravit nejlepší krémy a dezerty
Reese's Peanut Butter Cups: Na legendární americkou čokoládovou cukrovinku potřebujete jen 4 suroviny, výsledek je božský
Komentáře