Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Košíčky jsou polotovar, po kterém můžeme sáhnout, když je potřeba. Papírové, silikonové, křehké nebo nepečené košíčky se dají naplnit různými náplněmi a nádivkami, snadno tím získáme efektní moučník ke kávě nebo vánoční cukroví.

Linecké košíčky s krémem a ovocem patří mezi klasické zákusky stejně jako vánoční šohajdy s čokoládou. Jejich výhodou je možnost přípravy korpusů i několik dní předem, čímž si ušetříme spoustu práce v předsvátečním shonu.

Příprava pečených i nepečených košíčků

Košíčky musíme předem upéct nebo vytvarovat:

  • Křehké linecké košíčky se mohou péct i několik týdnů předem. Upečené skořápky plníme máslovými krémy, ořechovými nádivkami nebo mascarpone krémem. Zdobíme je ovocem, oříšky, strouhanou čokoládou.
  • Ořechové nebo kokosové košíčky připravujeme z ochuceného těsta, často s kakaem. Plníme je nádivkami z ořechů, kokosu, másla a cukru. Poléváme je čokoládovou polevou a zdobíme oříškem nebo cukrářským zdobením.
  • Čokoládové košíčky jsou skořápky, které se připravují vylitím papírových nebo jiných košíčků čokoládou. Po ztuhnutí skořápky vyjmeme a plníme je šlehačkou a kousky ovoce nebo čokoládovou pěnou.
  • Nepečené košíčky se připravují vložením nepečené hmoty do formičky, kde se vytvaruje košíček. Ten se po vyjmutí z formičky polévá čokoládou nebo zdobí cukrovými perličkami, lentilkami a oříšky.

Kdy konzumovat plněné košíčky

Záleží na tom, jestli připravujeme zákusky nebo cukroví:

  • Pečené košíčky k odpolední kávě plníme máslovými krémy a čerstvým ovocem nebo šlehačkou s mascarpone. Jsou určeny k rychlé spotřebě.
  • Čokoládové skořápky uschováme v chladu, aby nezměkly a neztratily tvar. Plníme je šlehačkou až před podáváním a zdobíme je ovocem nebo čokoládovými ozdobami.
  • Maličké košíčky určené až na vánoční stůl (klasické šohajdy), plníme nádivkami, které zalijeme čokoládovou polevou a libovolně zdobíme.
  • Nepečené košíčky uschováváme stejně jako nepečené cukroví ve vzduchotěsné dóze v chladu. Zdobíme je až těsně před konzumací.

Jak na klasické linecké košíčky, plněné ořechy a polité čokoládou, vám chceme ukázat v našem videoreceptu - možná je to pro vás inspirace na vánoční pečení:

Sladké drobečky

Do náplně na košíčky můžeme rozemlít zbytky polámaného cukroví, smíchané s máslem, trochou cukru, mletými oříšky nebo kokosem. Použijeme zbytky nastrouhané čokolády, marmeládu ze dna sklenice i zbytek polevy. Na ozdobení zužitkujeme kandované ovoce, kousky marcipánu, úlomky ořechů nebo čokoládovou polevu.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky