Plněné ořechy: Vánoční cukroví plné oříšků a zdobené čokoládou chutná báječně
Které cukroví máte nejraději? Někdo dává přednost sušším kouskům, ale pokud milujete cukroví plněné krémy, tak ořechy jsou nejspíš jedním z vašich favoritů. Lahodné kousky z těsta upečeného v typických formičkách, naplněné krémem, případně ještě dozdobené čokoládou jsou velkou dobrotou.
Na typické cukroví, které rády pekly i naše babičky, potřebujeme upečené "skořápky" z těsta. Ty pak naplníme lahodným krémem, uzavřeme a jednu stranu namočíme do rozpuštěné čokolády. Provedeme vás jednoduchým postupem, který určitě zvládnou i začátečníci.
Jak připravit cukroví s názvem plněné ořechy
Připravíme si odvážené suroviny na těsto podle zvoleného receptu.
- Potřebujeme mouku, mleté ořechy, cukr, máslo a vejce. Některé recepty se mírně liší. Na vylepšení do nich využijete např. strouhanou citrónovou kůru a nebo perníkové koření, k obarvení kakao.
- Suroviny dobře vypracujeme, a to buď ručně nebo pomocí kuchyňského robota. Tento typ těsta potřebuje před pečením nechat odležet. Zabalíme ho do fólie a uložíme do ledničky minimálně na dvě hodiny, ale raději na celý den.
- Plechové formičky před vkládáním první dávky lehounce vytřeme tukem. Další dávky ale již nevytíráme, těsto je samo o sobě poměrně tučné.
- Z těsta postupně odebíráme malé kousky a vkládáme je do formiček na ořechy. Formičky naplníme jen z poloviny, protože je potřeba ponechat prostor na náplň. Navíc těsto při pečení trochu nabyde.
- Naplněné formičky vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 170 °C přibližně 10–15 minut. Pokud jsme těsto rozložili v nestejně vysokých vrstvách, začnou příliš tenké části brzy hnědnout.
- Ještě teplé ořechy vyklepneme z formiček a necháme vychladnout.
- Pečivo plníme vybraným krémem až v posledním týdnu před Vánocemi (nebo plánovanou spotřebou). Krémy vydrží asi týden, proto je nepřipravujeme s velkým předstihem.
- K plnění použijeme buď lžičku nebo cukrářský sáček. Po naplnění přitiskneme obě části ořechů k sobě.
- Na dozdobení ještě použijeme rozpuštěnou čokoládu, do které vždy namáčíme jednu stranu cukroví, a pak kousky necháme rozložené zaschnout.
- Naplněné ořechy skladujeme v suchu a chladu.
Podle následujícího videoreceptu připravíte velmi chutné plněné ořechy. Voní "perníkově" a do náplně dochucené rumem budete potřebovat nastrouhané tatranky. Přejeme, ať se vám krásně povedou.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře