Plněné trubičky: Chutné jsou jako cukroví, lahodný zákusek nebo jako křehké kremrole
Trubičky jsou duté válečky z pečeného i nepečeného těsta, které se plní různými náplněmi. V cukrařině bývají plněny máslovými krémy, šlehačkou, bílkovým sněhem nebo sladkými nádivkami z oříšků a kokosu.
Malé trubičky jsou typicky vánočním cukrovím. Připravují se z medového nebo oříškového těsta, plní se krémem a máčí do čokolády. Jinými trubičkami jsou křehké kremrole, čokoládové ozdoby nebo nepečené trubičky z ořechové hmoty.
Z čeho připravit pečené trubičky
Musíme si rozmyslet, k jaké příležitosti budeme trubičky servírovat:
- Trubičky z listového těsta jsou známé jako kremrole. Proužky těsta namotáváme na kovové trubky, po upečení je plníme šlehačkou nebo bílkovým sněhem, ale i různými sladkými a slanými pěnami.
- Trubičky z medového těsta se připravují před Vánoci jako tradiční cukroví, které necháváme odležet. Plníme je karamelovým nebo vanilkovým krémem a konce máčíme v rozpuštěné polevě.
- Trubičky z ořechového těsta jsou výborné nejen jako cukroví, ale i chutný zákusek ke kávě nebo na oslavy. Dají se upéct i několik týdnů dopředu - pár dní před konzumací je plníme krémem a zdobíme čokoládou.
Jak připravit nepečené trubičky
Jsou určeny k rychlejší spotřebě nebo i jako vánoční cukroví:
- Z ořechového či kokosového těsta, umíchaného z ořechů, mletých piškotů, cukru a rumu vykrájíme čtverečky, které namotáme na formičky ve tvaru trubiček a necháme je zaschnout. Konce ještě před plněním namočíme do čokolády.
- Z marcipánu nebo potahovky vyválíme plát, který rozkrájíme na obdélníky a namotáme na kovové trubičky nebo vařečky a necháme je i několik dní zasychat. Trubičky pak udržujeme v chladu (nikoliv v lednici) až do plnění.
- Z tmavé a bílé čokolády, kterou rozpustíme ve vodní lázni a necháme ji temperovat, vytvoříme pomocí karty na desce tenkou vrstvu, kterou odkrajujeme a každý plátek kartou rychle svineme do tvaru ruličky.
Nejen před vánočními svátky si můžeme připravit nepečené ořechové trubičky, které celé namočíme do čokolády a plníme je krémem - díky videu si poradíme:
Sladké drobečky
Trubičky se dají připravit i z jiných surovin - například z tvarohového, křehkého a lineckého těsta, z dortových či domácích oplatek. Plníme je vším, co trubičky nerozmočí - krémem, sněhem, šlehačkou. Ještě před plněním máčíme konce trubiček v čokoládě nebo je v ní vykoupeme celé. Kromě máčení můžeme trubičky čokoládou pocákat a ozdobit cukrářským zdobením.
Komentáře