Vánoční košíčky z křehkého těsta: Jsou plné oříšků, rumu a krému s čokoládou
Vánoční košíčky jsou kousky z pečeného i nepečeného těsta ve tvaru maličkých mističek plněné krémem nebo nádivkami, polité čokoládou. Košíčky právem patří mezi deset nejoblíbenějších druhů cukroví.
Košíčky připravujeme tradičně z klasického lineckého nebo ořechového těsta. Někdy se můžeme setkat i s jinými košíčky, které jsou připraveny z nepečeného těsta, marcipánu nebo čokolády. Všechny mají báječnou náplň a krásné zdobení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké košíčky pečeme na Vánoce
Příprava pečených košíčků by měla proběhnout i měsíc před Vánoci:
- V cukroví jednoznačně vede linecké těsto. Pečeme ho mezi prvními druhy, protože suché korpusy mají dlouhou trvanlivost.
- Ořechové těsto je podobné lineckému, jen do něj vpracujeme vlašské či lískové ořechy, kokos, kešu, pekany či mandle.
- Nepečené košíčky připravujeme až těsně před vánočními svátky - stejně jako v jiném nepečeném cukroví může máslo žluknout.
- Do silikonových formiček můžeme natřít štětcem rozpuštěnou čokoládu a pak to ještě 2x opakovat, než skořápky vyklepneme.
- Papírové košíčky plníme čokoládou, ořechovou nádivkou a zaléváme opět čokoládou - při konzumaci lze papír jednoduše sloupnout.
Čím plníme vánoční košíčky
Rozhodujeme se mezi tradiční náplní a tím, co chceme letos vyzkoušet:
- Krém do košíčků volíme zásadně máslový nebo nastavovaný pudinkem či moučnou kaší. Krém polijeme čokoládou, aby se povrch nepoškodil.
- Ořechovou nádivku klademe do pečených i nepečených košíčků na čokoládové dno a pak ji polijeme čokoládou - prodloužíme tím jejich trvanlivost.
- Košíčky plněné čokoládou jsou velmi oblíbené - čokoládu mícháme s oříšky a ovocným želé a nastavíme ji trochou smetany, aby nebyla příliš tuhá.
- Čokoládové košíčky plníme nádivkou nebo krémem jako pralinky, proto do nich můžeme vmáčknout i ořech nebo drobné ovoce v rumu.
- Piškotová hmota s rumem, kokosem či mletými oříšky bývá častou náplní košíčků - poléváme ji čokoládovou nebo fondánovou polevou a zdobíme.
Čím zdobit vánoční košíčky
Sladké drobečky
Cukroví pečeme v kovových formičkách nebo v silikonové formě s větším počtem košíčků. Pokud formičky na košíčky nemáme, snadno je vyrobíme z malých kousků pečicího papíru nebo z plátků alobalu, který vytvarujeme v dětském nádobíčku nebo na malé skleničce či zátce. Košíčky můžeme upéct i v jiných formičkách - například na ořechy - a tím využijeme jejich specifický tvar k vytvoření originálního oválného cukroví.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře