Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční košíčky jsou kousky z pečeného i nepečeného těsta ve tvaru maličkých mističek plněné krémem nebo nádivkami, polité čokoládou. Košíčky právem patří mezi deset nejoblíbenějších druhů cukroví.

Košíčky připravujeme tradičně z klasického lineckého nebo ořechového těsta. Někdy se můžeme setkat i s jinými košíčky, které jsou připraveny z nepečeného těsta, marcipánu nebo čokolády. Všechny mají báječnou náplň a krásné zdobení.

Jaké košíčky pečeme na Vánoce

Příprava pečených košíčků by měla proběhnout i měsíc před Vánoci:

  • V cukroví jednoznačně vede linecké těsto. Pečeme ho mezi prvními druhy, protože suché korpusy mají dlouhou trvanlivost.
  • Ořechové těsto je podobné lineckému, jen do něj vpracujeme vlašské či lískové ořechy, kokos, kešu, pekany či mandle.
  • Nepečené košíčky připravujeme až těsně před vánočními svátky - stejně jako v jiném nepečeném cukroví může máslo žluknout.
  • Do silikonových formiček můžeme natřít štětcem rozpuštěnou čokoládu a pak to ještě 2x opakovat, než skořápky vyklepneme.
  • Papírové košíčky plníme čokoládou, ořechovou nádivkou a zaléváme opět čokoládou - při konzumaci lze papír jednoduše sloupnout.

Čím plníme vánoční košíčky

Rozhodujeme se mezi tradiční náplní a tím, co chceme letos vyzkoušet:

  • Krém do košíčků volíme zásadně máslový nebo nastavovaný pudinkem či moučnou kaší. Krém polijeme čokoládou, aby se povrch nepoškodil.
  • Ořechovou nádivku klademe do pečených i nepečených košíčků na čokoládové dno a pak ji polijeme čokoládou - prodloužíme tím jejich trvanlivost.
  • Košíčky plněné čokoládou jsou velmi oblíbené - čokoládu mícháme s oříšky a ovocným želé a nastavíme ji trochou smetany, aby nebyla příliš tuhá.
  • Čokoládové košíčky plníme nádivkou nebo krémem jako pralinky, proto do nich můžeme vmáčknout i ořech nebo drobné ovoce v rumu.
  • Piškotová hmota s rumem, kokosem či mletými oříšky bývá častou náplní košíčků - poléváme ji čokoládovou nebo fondánovou polevou a zdobíme.

Čím zdobit vánoční košíčky

Dá se říci, že všechny dekorace budou na košíčcích vypadat pěkně - můžeme přitom použít vše, co máme doma a vůbec nevadí, že každý kousek bude ozdobený jinak.
K dekoraci použijeme ořechy, mandle, kokos, lentilky, želé bonbóny, cukrářské dekorace, kandované ovoce, čokoládové hoblinky nebo marcipánové ozdůbky.
 
Košíčky nemusíme připravovat jen ze světlého lineckého těsta, ale například také z tmavého kakaového či čokoládového. Na přípravu takového cukroví se můžete podívat v našem videu a nechat se inspirovat:

Sladké drobečky

Cukroví pečeme v kovových formičkách nebo v silikonové formě s větším počtem košíčků. Pokud formičky na košíčky nemáme, snadno je vyrobíme z malých kousků pečicího papíru nebo z plátků alobalu, který vytvarujeme v dětském nádobíčku nebo na malé skleničce či zátce. Košíčky můžeme upéct i v jiných formičkách - například na ořechy - a tím využijeme jejich specifický tvar k vytvoření originálního oválného cukroví.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky