Jak zpracovat plody bezu černého. Bezinky jsou vhodné na likéry, sirupy i kompoty
Plody černého bezu dozrávají postupně v srpnu a září. Sklízíme je dobře vyzrálé a s minimem stopek. Syrové a nedozrálé se nekonzumují, protože jsou silně projímavé a mírně jedovaté.
Bezinky jsou zdravé
Bezinky mají vysokou biologickou hodnotu, obsahují mnoho vitaminu C, provitamin A, cenná barviva, silice, dále cukry, třísloviny, rutin a látky hormonální povahy. Pro léčivé účely se plody suší i se stopkou, čaj z nich působí močopudně a proti horečkám a nachlazení.
Z bobulí se dělají hlavně sirupy, vína a likéry. Jejich barvící schopnosti se využívá při dobarvování jiných džemů a marmelád.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečené cukroví z piškotů: Vláčná a voňavá vosí hnízda, efektní ořechové trubičky nebo aromatická kávová zrna
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Co připravit z rajčat. Hodí se na saláty, k vaření i zavařování
Komentáře