Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plundrové těsto je křehké, jemně lístkující kynuté těsto. Pochází z Francie, kde se z něj připravuje snídaňové a sváteční pečivo. Stejně jako listové těsto se skládá ze dvou vrstev - jedné kynuté a druhé máslové.

Plundrové těsto si oblíbily už naše babičky - pekly ho sice jen svátečně, ale daly si na jeho přípravě velice záležet. Z jemného máslového těsta připravovaly loupáky, šátečky, štrúdly a šneky. Čím více pečivo lístkovalo, tím víc jsme ho milovali.

Základní recept na plundrové těsto

Plundrové těsto se skládá z kynutého vodánku a máslového tukánku:

Jak připravit plundrové těsto

Příprava se skládá ze dvou důležitých kroků:

  1. Ze 2 lžic mouky, mléka, droždí a cukru připravíme hustou kaši (omládek), kterou poprášíme moukou a necháme vzejít. Zbytek mouky smícháme s cukrem, solí, vejci, vlahým tukem a teplým mlékem, které přiléváme podle potřeby. Přidáme kvásek a ručně nebo pomocí robota vypracujeme hladké, jemné a tvárné těsto. Bochánek vložíme do mísy, poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  2. Vykynuté těsto rozválíme na pečicím papíru na hranatý plát. Máslo vložíme mezi dva listy pečicího papíru a rozválíme ho na poloviční velikost těsta. Tuk položíme na kraj těsta a druhou polovinu přes něj přehneme. Papír s těstem vložíme na 10 minut do ledničky. Po této době těsto vyndáme, rozválíme, přeložíme a vrátíme zpět do ledničky. Stejný postup opakujeme celkem 6x. Poté je těsto připraveno k dalšímu zpracování.

Sladké drobečky

Z plundrového těsta připravujeme sladké i slané pečivo - croissanty, loupáky, šátečky, šneky či štrúdly. Pečivo je báječné jen poprášené cukrem, ale můžeme ho také plnit různými náplněmi - marmeládou, nutellou, jablky či povidly. Povrch pečiva potřeme před pečením rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.

Komentáře

Další tipy a triky