Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dopřejme si podzimní zeleninové saláty plné vitamínů
Zdroj: Top recepty

Podzim přeje přípravě nejrůznějších salátů, jejichž základem je čerstvá zelenina. Měla by být křehká, pokrájená na menší kousky nebo nastrouhaná, aby se nám dobře jedla. Některé druhy zeleniny přidáváme tepelně zpracované. Saláty doplníme trochou oleje (obvykle olivového) a citronové šťávy (nebo octu). K dochucení využijeme různé koření podle chuti (saturejka, provensálské koření, majoránka, dobromysl) nebo přidáme hotové salátové kořenící směsi. Sůl používáme s mírou. Vhodné dochucení a zálivka či dresing ze salátů vytvoří skvělou pochoutku, vhodnou k obědu či k večeři. Můžeme si je připravit na cestu do krabičky, ať už na výlet, do práce nebo do školy.

Saláty doplňujeme surovinami, které zvýší jejich výživnou hodnotu, více nás zasytí a dodají jim na chutnosti. Přidáváme různé druhy sýrů, vejce, maso a luštěniny. Přípravu luštěnin si urychlíme použitím sterilovaných produktů. Mezi nejvyhledávanější patří cizrna, fazole a čočka. Některé luštěniny jsou oblíbené v naklíčené formě (mungo, čočka). Důležitou složkou některých salátů jsou brambory nebo těstoviny.  V malém množství přidáváme vlašské nebo jiné ořechy, které raději dopředu namočíme. Častou složkou salátů je cibule. Jednoduše vybíráme, co je zrovna dostupné a co nám chutná. Můžeme experimentovat nebo se pustit do osvědčených salátových kombinací.
 

Listová a košťálová zelenina

Listová zelenina je zdrojem kyseliny listové, kterou potřebujeme pro tvorbu červených krvinek, dále chlorofylu bohatého na hořčík, minerálních solí a dalších stopových prvků. Mezi nejoblíbenější listové zeleniny, které využíváme na podzim, patří zelí, ať už hlávkové nebo třeba čínské či pekingské.

Barevná plodová zelenina

Do salátů se skvěle hodí barevná plodová zelenina, kterou musíme na podzim sklidit včas před příchodem prvních mrazíků. Saláty s ní získají na atraktivitě a samozřejmě i na chutnosti. Sklizená rajčata (i ta zelená) postupně červenají a díky tomu nám vlastní sklizeň může vydržet přes celý podzim. Mezi nejoblíbenější druhy patří rajčata a červená paprika.

Saláty s dýní

Využití dýně do salátů je sice méně obvyklou, ale také zajímavou alternativou. Výborné je použít dýni předem tepelně upravenou, tzn. nejlépe chutně upečenou v troubě, ale lze použít i dýni syrovou. Saláty s dýní jsou krásně barevné a zahřejí nás svou barvou už na pohled.

Kořenová zelenina

Ani mrkev (bohatá na provitamín A), petržel, celer, červená řepa a mnohé další nemohou v našich salátech chybět. Výsledkem jsou nejen dětmi oblíbené sladké mrkvové saláty, ale i zajímavé salátové kombinace s celerem. Do salátů se hodí i ředkve, ředkvičky a mnohá další zelenina.

Červená řepa v salátech

Červená řepa je výbornou surovinou nejen do tepelně upravených jídel, ale i do různých pomazánek a salátů. Do jejich přípravy zapojíme svou fantazii a vycházíme z možností, které máme. Pro inspiraci vám nabízíme několik osvědčených receptů.

Nezapomeňte na ředkve

Ředkve pěstujeme v různých odrůdách, všechny svou chutí i vzhledem připomínají ředkvičky. Některé jsou jemnější, jiné štiplavější. Ať už zvolíte bílou nebo třeba černou ředkev, doporučujeme přidat ještě další jinak barevnou zeleninu. K doplnění a zjemnění je výborná např. zakysaná smetana nebo jogurt.

 

Osvědčené salátové kombinace

Těstovinové saláty

Těstovinové saláty se připravují v různých kombinacích. Jejich výsledný vzhled se liší nejen druhem použité zeleniny, ale i zvolených těstovin. Saláty se doplňují kromě zeleniny často sýry, masem nebo vejci.

Bramborový salát

Bramborový salát má mnoho variant přípravy, každá rodina je zvyklá na jiné chutě. Salát bývá součástí slavnostních příležitostí, využijeme ho při přípravě obložených chlebíčků.

Salát Coleslaw

Salát Coleslaw je klasika, jejímž základem je nastrouhané syrové zelí. Používá se často jako příloha.

Salát Caesar

Salát Caesar patří mezi nejvyhledávanější a má mnoho variant přípravy. Vybereme si tu pro nás nejlákavější.

 

Můžeme se inspirovat i dalšími recepty na saláty od našich čtenářů:
 

Dopřejme si z této lahodné barevnosti různých druhů zeleniny, kterou nám podzim nabízí. Brzy se ochladí a zaměříme se zase na jiné pokrmy, přijdou nám pak k chuti třeba hřející vydatné polévky.

Komentáře (2)

Moanka: Tak to jsme rádi, že Vám výběr posloužil.

Děkuji. :-) Saláty máme v oblibě. <3 Ráda jsem si je “oživila”… :-K

Další tipy a triky