Dopřejme si podzimní zeleninové saláty plné vitamínů
Podzim přeje přípravě nejrůznějších salátů, jejichž základem je čerstvá zelenina. Měla by být křehká, pokrájená na menší kousky nebo nastrouhaná, aby se nám dobře jedla. Některé druhy zeleniny přidáváme tepelně zpracované. Saláty doplníme trochou oleje (obvykle olivového) a citronové šťávy (nebo octu). K dochucení využijeme různé koření podle chuti (saturejka, provensálské koření, majoránka, dobromysl) nebo přidáme hotové salátové kořenící směsi. Sůl používáme s mírou. Vhodné dochucení a zálivka či dresing ze salátů vytvoří skvělou pochoutku, vhodnou k obědu či k večeři. Můžeme si je připravit na cestu do krabičky, ať už na výlet, do práce nebo do školy.
Listová a košťálová zelenina
Listová zelenina je zdrojem kyseliny listové, kterou potřebujeme pro tvorbu červených krvinek, dále chlorofylu bohatého na hořčík, minerálních solí a dalších stopových prvků. Mezi nejoblíbenější listové zeleniny, které využíváme na podzim, patří zelí, ať už hlávkové nebo třeba čínské či pekingské.
Barevná plodová zelenina
Do salátů se skvěle hodí barevná plodová zelenina, kterou musíme na podzim sklidit včas před příchodem prvních mrazíků. Saláty s ní získají na atraktivitě a samozřejmě i na chutnosti. Sklizená rajčata (i ta zelená) postupně červenají a díky tomu nám vlastní sklizeň může vydržet přes celý podzim. Mezi nejoblíbenější druhy patří rajčata a červená paprika.
Saláty s dýní
Využití dýně do salátů je sice méně obvyklou, ale také zajímavou alternativou. Výborné je použít dýni předem tepelně upravenou, tzn. nejlépe chutně upečenou v troubě, ale lze použít i dýni syrovou. Saláty s dýní jsou krásně barevné a zahřejí nás svou barvou už na pohled.
Kořenová zelenina
Ani mrkev (bohatá na provitamín A), petržel, celer, červená řepa a mnohé další nemohou v našich salátech chybět. Výsledkem jsou nejen dětmi oblíbené sladké mrkvové saláty, ale i zajímavé salátové kombinace s celerem. Do salátů se hodí i ředkve, ředkvičky a mnohá další zelenina.
Červená řepa v salátech
Červená řepa je výbornou surovinou nejen do tepelně upravených jídel, ale i do různých pomazánek a salátů. Do jejich přípravy zapojíme svou fantazii a vycházíme z možností, které máme. Pro inspiraci vám nabízíme několik osvědčených receptů.
Nezapomeňte na ředkve
Ředkve pěstujeme v různých odrůdách, všechny svou chutí i vzhledem připomínají ředkvičky. Některé jsou jemnější, jiné štiplavější. Ať už zvolíte bílou nebo třeba černou ředkev, doporučujeme přidat ještě další jinak barevnou zeleninu. K doplnění a zjemnění je výborná např. zakysaná smetana nebo jogurt.
Osvědčené salátové kombinace
Těstovinové saláty
Těstovinové saláty se připravují v různých kombinacích. Jejich výsledný vzhled se liší nejen druhem použité zeleniny, ale i zvolených těstovin. Saláty se doplňují kromě zeleniny často sýry, masem nebo vejci.
Bramborový salát
Bramborový salát má mnoho variant přípravy, každá rodina je zvyklá na jiné chutě. Salát bývá součástí slavnostních příležitostí, využijeme ho při přípravě obložených chlebíčků.
Salát Coleslaw
Salát Coleslaw je klasika, jejímž základem je nastrouhané syrové zelí. Používá se často jako příloha.
Salát Caesar
Salát Caesar patří mezi nejvyhledávanější a má mnoho variant přípravy. Vybereme si tu pro nás nejlákavější.
Mohlo by vás zajímat
Dopřejme si z této lahodné barevnosti různých druhů zeleniny, kterou nám podzim nabízí. Brzy se ochladí a zaměříme se zase na jiné pokrmy, přijdou nám pak k chuti třeba hřející vydatné polévky.
Komentáře (2)