Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenát je jednou z nejoblíbenějších listových zelenin, konzumovat ho můžeme vlastně po celý rok. Na jaře a na podzim listy sklízíme ze zahrady, po zbývající část roku využijeme špenát z obchodu, a to čerstvý nebo mražený. Příjemná chuť špenátu ho předurčuje k celé řadě výtečných zpracování.

Špenát má velmi krátkou vegetační dobu (30 až 45 dnů), ta se však při výsevu na konci sezóny prodlužuje o celé zimní období. V praxi to znamená, že špenát, který vysejete na podzim, budete sklízet až na jaře. Chladno špenátu nevadí, naopak nesnáší teplé dny a neprospívají mu ani dlouhé dny - brzy vybíhá do květu a ztrácí chutnost.

Podzimní výsev špenátu pro jarní sklizeň

Špenát má rád výživné půdy a přezimování obvykle snáší poměrně dobře.

  • Pro jarní sklizeň špenát vyséváme od poloviny září do poloviny října
  • Vysévat ho můžeme do řádků nebo naširoko
  • Ne všechny semena vyklíčí a ne každá rostlina zimu dobře přečká.
  • Špenát má mělký kořenový systém a je náročný na vláhu, zálivka mu při suchém počasí velmi prospívá.
  • Rostliny, které zimu dobře zvládnou, nám na jaře nabídnou silné a mohutné listy tmavě zelené barvy. Výborně se budou hodit k tepelné úpravě, a to na rozdíl od špenátu, který vysejeme až na jaře a jehož listy budou velmi jemné a křehké, vhodné ke konzumaci v syrovém stavu.
  • Přebytek špenátu na jaře snadno zmrazíte.

Špenát je báječná zelenina, která je výborná nejen na přípravu klasického špenátu, ale i do náplní pečiva a slaných palačinek. Zajímavým jídlem jsou špenátové palačinky, které si můžete připravit podle následujícího videa:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky