Jak vysévat na podzim kořenovou zeleninu. Důležité je dobré načasování
Podzimní výsevy kořenové zeleniny provádíme kvůli časné sklizni v následujícím roce. Když se zelenina vydaří, vyplatí se to. Podstatný je správný termín k výsevu, aby zelenina začala klíčit ve vhodnou dobu. Obvykle menší část kořenové zeleniny vysejeme už na podzim a část necháme na jaro.
Co nejpozději na podzim vysetá semena začnou vzcházet teprve na jaře, a to hned, jakmile se začne mírně oteplovat. Získáme velmi rannou sklizeň, jaké bychom při jarním výsevu nedosáhli. Nicméně podzimní sklizeň zjara často více zarůstá plevelem, proto potřebuje dobrou péči.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vysévat kořenovou zeleninu
Postup je snadný i pro začátečníky:
- Nejprve si vybereme vhodný záhon na slunném a nezamokřeném místě, s ohledem na plánované jarní úpravy půdy.
- Do hloubky ho zryjeme (aby se později mohly kořeny dobře vyvíjet), odplevelíme a uhrabeme.
- S výsevem počkáme na co nejpozdější dny před zamrznutím půdy. Ideální je závěr listopadu nebo začátek prosince, stejně jako při podzimním vysazování česneku.
- Semínka mrkve a kořenové petržele (ranné odrůdy) vyséváme do řádků s odstupem 20–30 cm, do hloubky přibližně 1 cm.
- Vysetá semínka opatrně zahrneme, ale nezaléváme.
- Záhony lze přikrýt bílou netkanou textilií, která zamezí zbytečnému odpařování vláhy a zeminu mírně zateplí.
- Na jaře záhony s mrkví udržujeme bez plevelů, vzrostlé rostlinky co nejdříve protrháme.
Zajímá vás, jak se starat o kompost a jaké jsou časté chyby při jeho tvorbě? Podívejte se do dalšího článku.
Komentáře