Jak se vaří pohanka a co z ní nejčastěji připravujeme. Nejoblíbenější recepty z pohanky
Pohanka je oblíbená příloha, kterou používáme podobně jako bulgur, rýži nebo kuskus. Připravujeme ji naslano i nasladko. Vaříme z ní kaše a připravujeme pomazánky či karbanátky. Pohanková mouka je dobrým základem palačinek a lívanců. Přidává se do pečiva.
Pohanka v naší výživě
Pohanka se řadí mezi pseudoobiloviny, které mají v naší výživě stejné využití jako obiloviny, ale botanicky mezi ně nepatří. Výhodou je, že neobsahuje lepek. V kuchyni je vysoce ceněná, a to nejen kvůli obsahu rutinu, její použití je mimořádně univerzální.
Mohlo by vás zajímat
Pohanková kaše k snídani
S pohankou můžeme začít hned ráno při snídani, a to chutnou kaší, kterou si osladíme medem a ochutíme kokosem nebo ořechy, skořicí a čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Ozdobíme ji stejně jako jiné kaše. Při vaření pohankovo-makové kaše uvaříme mletý mák společně s pohankou.
Nejlepší pomazánky s pohankou
Malé množství uvařené pohanky necháme vychladnout, teprve poté ji zpracujeme s dalšími surovinami. Pohanka velmi dobře chutná ve spojení s jemně nakrájenou cibulkou, pomazánkovým máslem a tvarohem nebo sýrem cottage. Můžeme ji ale spojit i se zcela jinými chutěmi.
Vydatné polévky s pohankou
Do polévek přidáváme malé množství pohanky. Pohanka je zahustí a zvýší jejich výživnou hodnotu. Je třeba počítat s tím, že pohanka vždy výrazně zvětší objem, proto jí nepřidáváme mnoho. Nepotřebuje ani žádné dlouhé vaření - obvykle ji pouze uvedeme do varu a poté necháme pod pokličkou dojít.
Pohanka na houbách a zelenině
Pohanku připravujeme na cibulce, pórku a další zelenině, kterou nejprve osmahneme na tuku. Se zeleninou můžeme osmažit kostku droždí a rozmačkaný česnek a pak teprve přidat pohanku. Skvěle chutná s houbami. Používáme ji buď jako přílohu nebo samostatné jídlo.
Zapečená pohanka a nastavená kaše
Pohanka, dobře ochucená majoránkou a česnekem, se hodí k zapékání. Uvařenou pohanku zapečeme v troubě s bramborami a oblíbenou zeleninou - výborná bude s květákem a brokolicí. Můžeme přidat vajíčka. Pro vylepšení chuti se hodí strouhaný sýr - přidáme ho buď ke konci zapékání nebo až na talíři.
Karbanátky a sekaná z pohanky
Pohanka je dobrým základem pro karbanátky. Předem ji uvaříme a pak smícháme s dalšími surovinami. Možností je mnoho. Přidat můžeme i strouhaný sýr a vejce. Důležité je výrazné ochucení, nešetříme na česneku a majoránce. Pohanková směs se velmi dobře hodí i k plnění paprik a zelných listů.
Určitě oceníme i pohankové slupky. Kromě toho, že se používají na přípravu čaje, populární jsou zejména jako náplň do zahřívacích polštářků, které přináší úlevu od bolesti. K slupkám můžeme přidat i hrst bylinek s příjemnou vůní. Polštářky před použitím nahříváme v mikrovlnné troubě.
Komentáře