Pohanková mouka je naprosto univerzální. Hodí se do pečiva i palačinek a lívanců
Pohanková mouka je báječná surovina do naší kuchyně. Můžeme si ji koupit, ale snadno ji získáme z pohanky pomocí výkonného mixéru nebo mlýnku na obilí. Budeme ji pak mít vždy čerstvě pomletou. Výborně se hodí do pečiva, palačinek, lívanců, bramboráků a různých placiček.
Pohanková mouka je ceněná nejen při bezlepkové stravě, ale také v jídelníčku každého z nás. Pokud s ní zatím nemáte zkušenosti, nejspíš vás příjemně překvapí univerzálnost jejího využití. Ceněná je pro své výživové vlastnosti i způsob, kterým ovlivní těsta a vše, do čeho ji přidáme.
Pečivo z pohankové mouky
Pohanková mouka je oblíbenou surovinou používanou při pečení chleba, přidávat ji můžeme i do těst na koláče, muffiny, sušenky, pohankové krekry a jiné pečivo. Na její chuť si brzy zvyknete, je příjemná, lehce oříšková. Obvykle ji kombinujeme s jinými druhy mouky, buď s těmi, které se běžně používají, nebo s bezlepkovými.
Knedlíky a přílohy z pohankové mouky
Bramboráky, lívance, palačinky a jiné placky
Určitě bez obav vyzkoušejte pohankovou mouku přidávat do různých placek a placiček. Získají na kvalitě a nadýchanosti, také soudržnost těsta bude velmi dobrá. Pokud použijete pohankovou mouku do bramboráků, ani nemusíte přidávat vejce. Pohankovou mouku používejte buď v kombinaci s obyčejným (kravským) mlékem nebo s mlékem rostlinného původu či jen s vodou.
Pohankovou mouku využijte i k zahušťování omáček nebo polévek, ale co se týče polévek stejně dobře poslouží i celé zrno, které dá pokrmu zajímavou strukturu a konzistenci. Nebojte se s pohankovou moukou experimentovat, vaše jídla s ní jedině získají.
Podívejte se ještě, co dobrého k jídlu připravit z pohanky, tentokrát z celého zrna.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na chutné a lákavé poháry pro sváteční chvíle: Tímto návštěvu zaručeně ohromíte
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dokonalé květákové placičky: Na povrchu jsou krásně křupavé, uvnitř jemné a plné chuti, důležité je správně uvařit květák
Komentáře