Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pohanka se řadí k ceněným obilovinám a zájem o ni stále vzrůstá. Není divu, její použití je velmi příjemné a univerzální. Své místo v kuchyni má i pohanka lámanka a báječnou surovinou je pohanková mouka. V našem článku se zaměříme na výtečné pohankové pomazánky.

Pohanka je skvělá do polévek, připravujeme z ní hlavní jídla, pečivo, pomazánky, moučníky i cukroví. Kromě toho, že pohanka výborně chutná, doporučuje se její konzumace i kvůli mnoha zdravotním benefitům. "Abychom zachovali pohance její důležité léčivé komponenty, v žádném případě ji nevaříme, pouze spaříme vařící vodou a necháme pod utěrkou nabobtnat! (Na jeden díl pohanky dáváme dva díly vřelé vody.) Připravovat lze tímto způsobem pohanku, která je loupaná mechanicky. Obilnina má pak světlou barvu. Pohanka loupaná termicky (při teplotách 200 i více stupňů) je naopak tvrdá a tmavá. Při přípravě jídla se musí dlouho vařit a nezůstávají v ní zachovány žádné vitamíny či jiné hodnotné látky." (čerpáno z knihy Pohanka ve mlýně a kuchyni, Zdeněk Šmajstrla

Jak udělat pohankovou pomazánku

Pohanku můžete do pomazánek přidávat jako pohankovou mouku (bez tepelné úpravy) - pohanka takto pomazánky zahustí a zvýší jejich výživnou hodnotu. Pomazánky z celé pohanky (nebo z lámanky) na pohled připomínají pomazánky škvarkové a je na nás, abychom je vhodně dochutili. Příklady dochucování jsou v následujících třech receptech.

Pohanková pomazánka na různé způsoby

Osvědčená je kombinace pohanky a mléčných produktů. K pohance přidejte např. zakysanou smetanu, Lučinu, sýr Cottage, smetanový jogurt, tvaroh nebo pomazánkové máslo.

Vyzkoušejte chutnou a jednoduchou pomazánku z tvarohu a pohanky

  1. Do misky dejte na 1 díl tepelně upravené a vychladlé pohanky 1 díl tvarohu a 1 díl pomazánkového másla.
  2. Směs osolte a na dochucení použijte koření čubrica.
  3. Umixujte tyčovým mixérem a na závěr přimíchejte najemno nakrájenou cibuli nebo pórek.
  4. Takto připravená pomazánka chutná velmi dobře - poměr tvarohu, pomazánkového másla a pohanky si upravte podle vlastní chuti. Můžete přidat více pohanky nebo naopak mléčných produktů.
  5. Namazané pečivo (chléb, veka) ozdobte naťovou petrželí a proužky kapie.

Další varianty pomazánek připravíte podle následujících receptů.

Podle videoreceptu připravíte pohankovou pomazánku se sušenými rajčaty a pažitkou. Místo pažitky lze použít také naťovou petržel, která se k pohankové pomazánce báječně hodí.
Jaké pomazánky z pohanky připravujete u vás doma? Pokud máte ještě další zajímavé tipy na využití pohanky, budeme rádi, když nám je napíšete.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky