Jak na chutné a lákavé poháry pro sváteční chvíle: Tímto návštěvu zaručeně ohromíte
Poháry jsou osvěžující, lahodné a plné chutí. Při jejich přípravě zapojíme naplno svou fantazii. Nedá se na nich mnoho zkazit, naopak je můžeme ještě více vylepšit.
Do pohárů patří svěží ovoce, lahodné krémy, čokoláda a oplatek nebo sušenka na dozdobení. To vše je vkusně naskládáno a proloženo v efektní, často průhledné, sklenici nebo poháru. Takto připravené pohoštění je nejen chutné, ale i krásné na pohled.
Poháry plné ovoce
Používáme barevně výrazné druhy ovoce a jejich kombinace. Ovoce vybíráme podle ročního období. V zimě to jsou často banány, mandarinky, pomeranče, ananas, kaki a kiwi. Pokud máme zmrazené jahody, borůvky a maliny, určitě je využijeme. Do pohárů lze pěkně upravit ovocné saláty, které dozdobíme trochou šlehačky, zakysané smetany, nastrouhanou čokoládou nebo sirupem (třeba domácí malinovkou nebo kupovaným datlovým sirupem).
Lahodné krémy
Pochutnáme si na vychlazených krémech, připravených z mléčných výrobků - ze šlehačky, zakysané smetany, tvarohu, jogurtu, mascarpone, Lučiny. Připravujeme je i z jejich kombinací. Do vrchní části poháru můžeme dát vrstvu z pařížského krému. Kdo nechce používat mléčné výrobky, připraví si krém z tofu nebo pudink (uvařený v kokosovém, sojovém nebo jiném mléce).
Pudinkové poháry
Pudinkové poháry se dříve připravovaly velmi často. Jsou rychlé, levné, příprava je jednoduchá. Barevně odlišné kontrastní vrstvy pudinku působí zajímavě. Můžeme použít čokoládový, kokosový, malinový, vanilkový a další. Výběr je bohatý. Naspod klademe obvykle ovoce (čerstvé nebo zavařené) nebo můžeme zkusit čokoládový toping. K pudinku často patří vrstva dětských piškotů.
Vychlazené nebo horké
Dobrým nápadem je přidat na dno poháru trochu horkého ovoce - mohou to být horké maliny, borůvky nebo jiné bobuloviny. Na jeho přípravu použijeme mražené ovoce, které krátce zahřejeme, případně dosladíme. V poháru je kombinujeme se šlehačkou, kopečkem zmrzliny a vhodným krémem. Na ozdobu přidáme tenké oplatkové trubičky. Luxusní pohár pro slavnostní příležitosti nebo pro návštěvu je během chvilky hotový.
Zmrzlinové poháry
Do pohárů lze přidávat zmrzlinu, ať už domácí výroby nebo kupovanou. Podle receptů našich uživatelů můžeme vyzkoušet pomerančovou zmrzlinu, kterou dozdobíme čerstvým pomerančem. V zimním období je zmrzlina často jen doplňkem poháru, třeba v kombinaci s horkým ovocem.
Sladká chuť i bez cukru
Přislazování cukrem není nutné, stačí když do pohárů dáváme sladké ovoce (banány). Krém přisladíme i trochou medu nebo hrstkou spařených rozinek. Často se přidávají naspod poháru sušenky (Bebe, Koka, Esíčka, Lotus) a dětské piškoty. Nahoře ještě můžeme zasunout do krému oplatek nebo čokoládovou či vanilkovou trubičku.
Zdobení na závěr
Před podáváním ještě můžeme pohár dozdobit - buď ho přelijeme barevně výrazným sirupem (domácí malinovkou nebo šťávou z aronie) nebo některým z kupovaných sirupů (lze použít čekankový, datlový). Velmi dobrou variantou zdobení je toping - ať už čokoládový, ovocný nebo karamelový. Sváteční poháry pro dospělé se někdy doplňují alkoholem. Lze použít vaječný koňak.
Na poháry dostaneme často chuť, když se chceme osvěžit něčím chladným a lahodným. V receptáři máme pro inspiraci mnoho receptů od našich uživatelů. S pohárem pro sváteční pohoštění nebo pro příjemné rodinné odpoledne určitě neuděláme chybu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Tipy na nejlepší polevy na zmrzlinové poháry: Čokoládovou znáte, ale jak chutná zrcadlová?
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Komentáře