Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Potravinám bez lepku se vyhýbají nejen lidé, kteří mají intoleranci na lepek, ale v poslední době i zastánci zdravé stravy. Lepek je obsažený hlavně v obilovinách a ve výrobcích, které jsou z nich připraveny.

Bezlepková strava je chudší o chléb, slané i sladké pečivo, knedlíky i těstoviny. V současné době jsou však na trhu výrobky bez lepku, které všichni celiakové a jejich rodiny dobře znají. Nejlepším vynálezem je pro celiaky bezlepková mouka.

Čím nahradit mouku s lepkem

Chlebíčky a jednohubky jsou z pečiva, kterého se musíme vzdát:

  • Bezlepkové mouky jsou v nabídce téměř každého supermarketu - jen si vybrat tu, která nám vyhovuje chutí, vůní a zpracovatelností v těstě.
  • Náhrady mouky musíme dobře poznat - některé z nich nám nemusí vyhovovat nepříjemnou pachutí v těstě, jiné úplně změní jeho konzistenci. Jsou to například rýže, kukuřice, jáhly, teff, čirok, pohanka, amarant či quinoa.
  • Mouky bez lepku nejsou všechny určeny k pečení - některé se hodí třeba jen na zahušťování polévek a omáček, jiné do pomazánek nebo sladkého pudinku.

Jak připravit pohoštění bez lepku

Vyhneme se pečivu, cukroví, zákuskům, ale i salámům a uzeninám:

  • Místo rohlíků na jednohubky použijeme kousky sýra nebo plátky zeleniny.
  • Z plátkového i strouhaného sýra připravíme malé roládky a párty kuličky.
  • Maso podáváme s grilovanou zeleninou nebo zeleninovými saláty.
  • Místo zákusků si pochutnáme na tvarohovém poháru s čerstvým ovocem.
  • Bramborové hranolky a chipsy si připravíme zásadně z čerstvých brambor.
  • Silvestrovský guláš zahustíme větším množstvím cibule, chlebu se vyhneme.
Česneková pomazánka, na jejíž přípravu se můžete podívat v našem videu, se hodí na potření bezlepkového pečiva nebo plátků zeleniny, ze kterých lze vyrobit báječné bezlepkové chuťovky:

 

Komentáře

Další tipy a triky