Pohoštění bez lepku může být pestré a chutné, když přesně víme, co můžeme jíst
Potravinám bez lepku se vyhýbají nejen lidé, kteří mají intoleranci na lepek, ale v poslední době i zastánci zdravé stravy. Lepek je obsažený hlavně v obilovinách a ve výrobcích, které jsou z nich připraveny.
Bezlepková strava je chudší o chléb, slané i sladké pečivo, knedlíky i těstoviny. V současné době jsou však na trhu výrobky bez lepku, které všichni celiakové a jejich rodiny dobře znají. Nejlepším vynálezem je pro celiaky bezlepková mouka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím nahradit mouku s lepkem
Chlebíčky a jednohubky jsou z pečiva, kterého se musíme vzdát:
- Bezlepkové mouky jsou v nabídce téměř každého supermarketu - jen si vybrat tu, která nám vyhovuje chutí, vůní a zpracovatelností v těstě.
- Náhrady mouky musíme dobře poznat - některé z nich nám nemusí vyhovovat nepříjemnou pachutí v těstě, jiné úplně změní jeho konzistenci. Jsou to například rýže, kukuřice, jáhly, teff, čirok, pohanka, amarant či quinoa.
- Mouky bez lepku nejsou všechny určeny k pečení - některé se hodí třeba jen na zahušťování polévek a omáček, jiné do pomazánek nebo sladkého pudinku.
Jak připravit pohoštění bez lepku
Vyhneme se pečivu, cukroví, zákuskům, ale i salámům a uzeninám:
- Místo rohlíků na jednohubky použijeme kousky sýra nebo plátky zeleniny.
- Z plátkového i strouhaného sýra připravíme malé roládky a párty kuličky.
- Maso podáváme s grilovanou zeleninou nebo zeleninovými saláty.
- Místo zákusků si pochutnáme na tvarohovém poháru s čerstvým ovocem.
- Bramborové hranolky a chipsy si připravíme zásadně z čerstvých brambor.
- Silvestrovský guláš zahustíme větším množstvím cibule, chlebu se vyhneme.
Komentáře