Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Zdroj: Toprecepty.cz

Nejrůznější zavářky nejčastěji ochucují, zahušťují, doplňují a zpestřují čisté vývary z masa, kostí nebo zeleniny a zvyšují jejich sytivost.

Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou zavářkou nebo vložkou a je tím pádem vždy jinou polévkou.

Nabídka zavářek je na našem webu opravdu bohatá.

Zavářky

Sem patří obilninové zavářky jako kroupy, krupky, rýže, vločky, krupice. Sypou se rovnou do vývaru a povaří doměkka. Nemělo by jich být mnoho, protože varem nabývají na objemu. V podstatě se dává přibližně 40 g na litr polévky.  

Těstoviny

Těstoviny raději vaříme zvlášť ve vroucí osolené vodě, aby mouka na nich ulpívající nezakalila polévku a pak teprve vkládáme do vývaru nebo je nabídneme na talířku, aby si každý mohl dát, kolik potřebuje. Suchých těstovin vaříme asi 30-40 g na litr polévky.

Kapání a nočky

Kapání se dělá z vejce, špetky soli a hrubé mouky nebo jemné krupice. Do vejce rozšlehaného vidličkou malým pramínkem sypeme mouku a pomalu šleháme nebo promícháváme, až vznikne těstíčko, které přes vidličku kapeme do polévky a povaříme asi 3 minuty. Když těsto víc zahustíme moukou, můžeme pak lžičkou rovnou do polévky tvořit nočky, které vaříme v polévce asi 5 minut. Dáváme ale pozor, protože čím je hustší těsto, tím jsou nočky tužší. Navíc mouka bobtná postupně, takže ji sypeme pomalu a těsto necháme chvíli odstát. Příliš husté těstíčko můžeme naředit trochou vody nebo mléka. Na 1 l polévky stačí kapání nebo nočky z 1 vejce.

Knedlíčky

Knedlíčky jsou velmi oblíbenou zavářkou. Nejznámější jsou játrové, ale vynikající jsou i z droždí, míchaných vajec, slaninové, žemlové nebo morkové. Zavařujeme je přímo do polévky, kterou i ochutí nebo do vroucí vody. Knedlíčky děláme drobnější, jsou tím hezčí a lépe se konzumují. Děláme je ve velikosti vlašského, pro slavnostní příležitosti lískového oříšku. Těsto na knedlíčky nedělejte příliš husté, aby nebyly tvrdé. Na jednu porci polévky počítáme 3-5 knedlíčků. Když uděláme hmotu na knedlíčky řidší, můžeme přes haluškovač nebo cedník či struhadlo protlačit na např. oblíbenou játrovou rýži nebo nudle

Svítky

Svítky pečeme z vajec a mouky, krupice, strouhanky, krájené žemle apod. Pečeme na pánvi nebo pekáčku v troubě. Těsto můžeme ochutit bylinkami, hráškem, houbami, citronovou kůrou, ale i sekaným masem nebo šunkou. Nejjednodušší svítek je upečená nádivka do drůbeže. Hotový svítek krájíme na malá sousta a podáváme na misce, nezaváří se, ale vkládá do polévky.

Celestýnské a fritátové nudle

Ač si je lidé často pletou, je mezi nimi rozdíl. Celestýnské nudle jsou ze slaného palačinkového těsta, které po usmažení srolujeme a nakrájíme na nudle. Když tyto celestýnské nudle ještě osmažíme na másle nebo oleji do křupava, vzniknou nudle fritátové. Tyto nudle se nezaváří, ale vkládají do talířů a zalévají polévkou.

Přílohy k polévkám

Patří sem různé sýrové tyčky, krutonky, topinky, ztracená vejce apod. buď se vkládají do hotové polévky nebo se k polévkám přikusují.

Speciality

Sem můžeme zařadit různé sedliny, vložky nebo zavářky z odpalovaného těsta a smažené vložky jako smažený hrášek apod.

Polévky se díky různým zavářkám, vložkám a přílohám stávají vítanou pochoutkou.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky