Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poleva je korunou každého dortu. Je to kabátek, který schová všechny nerovnosti a vady a udělá z dortu luxusní moučník. Správně zvolená poleva jde dobře krájet, nevpije se do korpusu a dort báječně dochutí.

Poleva se hodí na každý dort, který není potažený marcipánem. Udělá moučníku tu samou službu - s tím rozdílem, že může mít různou konzistenci a příchuť. Správné nanášení polevy je dekorování samo o sobě a polít dort zvládne i začátečník.

1

Co je poleva na dorty

Polevy jsou polotekuté přípravky, obsahující cukr, čokoládu nebo práškovou želatinu. Jsou připravované zatepla i zastudena, některé se dokonce vaří. Na dort je nanášíme už prochladlé, ale ještě mírně tekuté a tvárné, a necháme je v lednici či v chladu dokonale ztuhnout. Polevy by se neměly roztékat ani lámat.

2

Jaké jsou nejznámější polevy na dorty

Na prvním místě je klasická čokoládová poleva - z tmavé, mléčné, bílé nebo růžové čokolády. Na druhém místě je poleva z kakaa, másla a cukru, dále poleva fondánová, lesklá želatinová, cukrová ovocná, citrónová nebo rumová. Začátečníkům dobře poslouží koupená poleva v prášku, která má mnoho barev a příchutí.

3

Jak připravit dort před politím polevou

Husté polevy se mohou lít přímo na dortový korpus, na kterém se opatrně rozetřou nožem i na boky. Pod řídkou polevu je vhodnější natřít piškot krémem nebo marmeládou, které polevě nedovolí, aby se vsákla do těsta. V případě, že je korpus příliš hrbolatý, natřeme povrch krémem, který ho vyhladí.

4

Jaká je nejlepší čokoládová poleva

Nejlepší polevu připravíme z rozpuštěné čokolády, kterou zředíme horkou smetanou nebo kouskem másla, popřípadě pár kapkami vařící vody - tím dosáhneme takové konzistence, abychom mohli čokoládu na dort nalít a nožem ji zozetřít do krajů. Poleva z povrchu přeteče a my ji můžeme natřít i na boky dortu.

5

Jak udělat stékající polevu

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, připravíme si polevu nebo cukrový fondán, který můžeme i obarvit. Poleva musí být tekutá, ale přitom dost hustá, aby z dortu okamžitě nestekla. Dort vychladíme a polevu nanášíme na jeho kraje buď lžičkou nebo ze sáčku s ustřiženou špičkou tak, aby z okrajů jen pomalu stékala.

6

Jak se připravuje barevná poleva

Fondánová, citrónová, rumová nebo bílková poleva má bílou barvu, kterou můžeme obarvit do jakéhokoliv barevného odstínu. Velmi efektní je barevné mramorování nebo vzory, které vytvoříme roztáhnutím jinobarevných akcentů párátkem či špejlí po celém povrchu dortu (například pavučina). 

7

Co znamená zrcadlová poleva 

Zrcadlová poleva (mirror glaze) se připravuje z cukru, vody a želatiny. Pro mléčný povrch můžeme přidat smetanu, bílou čokoládu a kondenzované mléko. Směs se barví jedlými potravinářskými barvami a pak se postupně nalévá na dort tak, aby se barvy smíchaly v jemném mramorování

8

Jak udělat krájecí polevu

Krájecí poleva je měkká, aby ji bylo možné krájet, ale nesmí být tekutá, aby v řezu nezačala téct. Tužší krájecí polevu prokrojíme nahřátým nožem. Polevu z rozehřáté čokolády musíme naředit pár kapkami oleje, másla nebo horké smetany - pokud to neuděláme, bude se poleva při krájení lámat a opadávat z dortu.

9

Jak správně polít dort polevou

Dort umístíme na kastrůlek, který je o něco menší než základna dortu. Vlahou polevu lijeme do středu korpusu a postupujeme směrem k okrajům, kde ji necháme volně stéct dolů. Pokud máme polevy málo, nalijeme ji do středu dortu a plochým nožem rozetřeme směrem ke krajům - někdy se tím podaří i stékající poleva.

10

Co ještě se dá polévat polevou

Polevou, kterou použijeme na dorty, můžeme polévat i cukroví, řezy, zákusky, sladké chlebíčky, donuty. Polevu, která z dortu steče, seškrábneme stěrkou do skleničky s víčkem a použijeme na jiný moučník. Dort opatrně přeneseme na podnos a polevu necháme ztuhnout, než ji budeme zdobit a krájet.

Nejpoužívanější polevou je poleva čokoládová. Pokud si nejste jisti tím, jak se připravuje, nechte se inspirovat naším videem:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky