Polotovary ve sladkém pečení: Stačí je naplnit, ozdobit a zákusky jsou hotové
Při pečení košíčků, laskonek nebo pusinek stačí připravit o něco více těsta a napéct suché korpusy do zásoby. V případě nouze stačí vzít několik kousků, naplnit je krémem nebo šlehačkou a hezky ozdobit.
Když se ohlásí nečekaná návštěva a zrovna nemáme nic ke kávě, můžeme sáhnout do svých zásob připravených polotovarů. Předpéct cukroví k naplnění a ozdobení je výhodné také před oslavou nebo před svatbou. Poradíme vám, jak na to.
Mohlo by vás zajímat
Co se hodí k upečení do zásoby
Jde o suchá těsta, kterým odležení v chladu prospěje:
- Různé perníčky mohou být uložené i několik měsíců. S trochou bílkové polevy a chvilkou jednoduchého zdobení dokážeme vyrobit krásnou pozornost i pohoštění pro hosty ke kávě.
- Linecké košíčky jsou jako stvořené k delšímu uložení do krabice. Až je budeme potřebovat, stačí je naplnit krémem, šlehačkou nebo čokoládovou pěnou a ozdobit ovocem.
- Křehká kolečka počkají na svou chvíli také několik týdnů. K jejich slepení použijeme marmeládu nebo zbytky krémů. Polijeme je čokoládou a posypeme cukrářským zdobením.
Předem upečené cukroví využijeme kdykoliv
Nečekaná návštěva nás nemůže překvapit:
- Sněhové minipavlovy jsou sice křehké, ale ve vzduchotěsné krabici se jim nic nestane po několik týdnů. S ušlehanou šlehačkou a čerstvým i kompotovaným ovocem uděláme radost všem strávníkům.
- Medové plátky se nezkazí ani po několika týdnech. Medovníkové těsto uložíme do chladu a plníme den před podáváním karamelovým krémem. Slepujeme kolečka nebo krájíme řezy.
- Máslové sušenky, vločkové nebo čokoládové cookies vydrží ve vzduchotěsné dóze mnoho dní. Podle potřeby odebíráme a můžeme je namočit zčásti do čokolády nebo je čokoládou pocákat a ozdobit oříškem.
Předpečené tvary ušetří čas i práci
Při plánované oslavě si cukroví můžeme nachystat předem:
- Kornoutky, trubičky jsou báječným polotovarem, který využijeme po celý rok. Zbylý krém po zdobení dortu stačí k tomu, abychom vykouzlili dezert jako dárek pro babičku. Konce můžeme máčet v čokoládě.
- Čokoládové košíčky k plnění nebo domácí čokoládky jsou také vhodné pro uskladnění. Jejich šednutí zabráníme temperací čokolády nebo ozdobením perličkami, kokosem nebo oříšky.
- Laskonky a rakvičky jsou připraveny ze zbylých bílků a žloutků, které potřebujeme zužitkovat. Plníme je krémem nebo šlehačkou. V chladu a suchu vydrží po několik týdnů.
I linecké pečivo je trvanlivé
Linecké těsto je k uskladnění velice vhodné - můžeme z něj vykrájet tvary podle potřeby. Použijeme je k přípravě zákusků s krémem, cukroví s marmeládou nebo sušenek politých čokoládou. Na linecká kolečka s ozdobně nastříkaným krémem narovnáme kousky ovoce nebo je posypeme hoblinkami čokolády.
Jak ze zbylých bílků připravit korpusy na křehké laskonky, můžete vidět v našem videu. Ušlehat pak trochu krému z másla a Salka je otázkou chvilky a zákusky ke kávě jsou hotové:
Sladké drobečky
Uskladněné korpusy musíme čas od času zkontrolovat. Pokud zjistíme, že už nejsou tak čerstvé, jak potřebujeme, vložíme je do sekáčku nebo do mixéru, přidáme máslo, rum, kousky čokolády, ořechů nebo kandovaného ovoce a vypracujeme hmotu těstovité konzistence. Vytvoříme kuličky nebo nepečený salám, který obalíme v kokosu a necháme uložený v chladu. Krájíme podle potřeby na kolečka.
Komentáře