Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cizrna je oblíbeným, ale méně známým druhem luštěnin. Obsahuje velké množství důležitých živin a je ceněná pro obsah bílkovin. Některým luštěninám stačí kratší doba vaření, ale to neplatí pro cizrnu. Prospěje jí 12–24 hodin namočení a pak důkladné uvaření.

Dobrým pomocníkem při vaření je pomalý hrnec, ale pokud spěcháme, poslouží buď tlakový hrnec, nebo se spokojíme s cizrnou sterilovanou, která se prodává ve sklenici nebo v plechovce. Pokud uvaříte naráz větší množství cizrny a nespotřebujete ji, uložte si ji po menších dávkách do mrazničky, budete ji pak mít pro případ potřeby vždy po ruce.

Cizrnová pomazánka snadno a rychle

Z uvařené cizrny připravíme pomazánku podobně jako ze sóji nebo fazolí. Můžete vyzkoušet jednoduchý postup:

  1. Na pánvi na oleji osmahněte nakrájenou kapii a cibuli nebo pórek. 
  2. Po chvíli ještě přidejte nakrájený česnek a kousek pálivé papričky (chilli)
  3. Pro ještě lepší chuť je vhodné směs doplnit lžičkou hořčice (např. francouzské). Stále míchejte, aby se směs nepřichytávala k pánvi.
  4. Na dochucení kromě soli použijte např. italské koření, provensálské koření nebo majoránku a kari.
  5. Směs z pánve dejte k uvařené cizrně (může být ještě horká) a společně důkladně rozmixujte tyčovým mixérem.
  6. Pomazánka by měla mít konzistenci vhodnou k mazání na pečivo. Je-li příliš hustá, přidejte trochu vody, ve které se cizrna vařila. Po vychladnutí pomazánka ještě zhoustne.

Humus je známá pomazánka z cizrny

Na dochucení humusu používáme drcený římský kmín, citronovou šťávu a sezamovou pastu tahini, pomazánka pak získá typickou chuť. Kromě klasického základu lze humus doplnit ještě dalšími druhy zeleniny. Nechte se inspirovat našimi recepty a vyzkoušejte do ní dát např. uvařenou červenou řepu.

Podle následujícího videoreceptu se naučíte připravovat pomazánku z cizrny a zeleného hrášku. Přípravu urychlíte použitím cizrny z plechovky. Nezapomeňte přidat citrónovou šťávu a sezamovou pastu Tahri

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky