Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Popenec je krásná a oblíbená jarní bylinka, která se výtečně uplatní v naší kuchyni
Zdroj: Pixabay, Ivabalk

Popenec břečťanolistý je oblíbená bylinka, kterou milovaly i naše babičky. Na jaře upoutá pozornost svými drobnými modrofialovými květy, tato rostlinka je nejen krásná, ale také užitečná. Se svou kořenitou vůní a zemitou chutí je příjemnou součástí jarního jídelníčku, dokáže zvýraznit chuť našich jídel.

Popenec najdeme především na vlhčích místech, vyhovuje mu polostín. V dobrých podmínkách se rozrůstá nadzemními výhonky, které v půdě snadno zakořeňují. Rostlinku najdeme i na trávnících venkovských zahrad. Popenec vykvétá od dubna a na jaře se sbírá a suší. Patří mezi nejpoužívanější a nejoblíbenější jarní bylinky. Podívejte se, jak sušit léčivé bylinky.

Proč je popenec oblíbený

Nico Vermeulen ve své Encyklopedii bylin a koření uvádí: "Lodyhy popence obsahují velké množství užitečných látek (mj. třísloviny a hořčiny), které mají stahující a protizánětlivý účinek. Proto se tato rostlina používá především při průjmu a na rány. V současné době se listy popence obecného přidávají do salátů jako životabudič pro tělo, speciálně na jaře. Rostlina obsahuje vedle organických nasycených kyselin také hodně vitamínu C, ale nesmí se používat ve velkých dávkách."

Popenec v naší kuchyni

Drobné lístečky popence připomínají vůní tymián a používají se čerstvé i sušené, obvykle ve směsi s dalšími jarními bylinkami. Jsou oblíbenou přísadou do polévek, zapečených pokrmů, nádivek (velikonoční hlavička) i mletých mas, přidáváme je do salátů, do tvarohových a sýrových pomazánek, smoothie i omelet. Popenec se báječně hodí jako přísada do náplní slaného pečiva. Popenec lze přidávat také do nápojů, teplých i studených. 

Velikonoční hlavičku snadno upečete podle následujícího receptu, kromě pažitky, petrželky a kopřiv do ní můžete přidat třeba medvědí česnek, špenát a také popenec.

 

Komentáře

Další tipy a triky