Pór na zahradě: Patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, na teplotu není náročný
Pór je velmi chutný, jemný, příjemně štiplavý, výborně nahradí při vaření cibuli a některá jídla jsou s ním ještě lepší. Velkou výhodou je, že ho máme k dispozici po velkou část roku. Přestože jsou vybělené části nejchutnější, v kuchyni se skvěle uplatní i tmavě zelené listy.
Pór je stejně jako jiná zelenina nejhodnotnější čerstvý, proto sklízíme nebo nakupujeme pouze takové množství, které brzy spotřebujeme. Před kuchyňským zpracováním ho dobře očistíme, podélně rozkrojíme a umyjeme. Mezi jednotlivými vrstvami se často drží zemina, proto je nutné pečlivé mytí pod tekoucí vodou. Pórek krájíme nadrobno až těsně před kuchyňským zpracováním.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pěstování póru na zahradě
Pór patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, které si můžeme sami vypěstovat.
- Rostliny pěstujeme buď z časného přímého výsevu do volné půdy nebo z předpěstovaných sazenic.
- Sazeničky si koupíme nebo předpěstujeme na záhonu, ve skleníku či fóliovníku.
- Při vysazování sazenice vysazujeme hlouběji než původně rostly, zároveň jim trochu zkrátíme kořínky i nadzemní části.
- Při pěstování pórku je důležité dosáhnout co nejdelší podzemní vybělené části, proto rostliny postupně přihrnujeme.
- Pór je náročný na vláhu i na živiny, snáší dobře hnojení uleželým hnojem nebo kompostem.
- Chladnější počasí mu nevadí, na teplotu není náročný.
- Pokud pór v létě přikryjeme netkanou textilií, poskytneme mu ochranu před škůdci, kteří ničí jeho podzemní části.
- Letní a podzimní odrůdy je potřeba sklidit ještě na podzim, zimní vydrží na záhonech až do jara. Můžeme je sklízet celou zimu, pokud počasí dovolí.
- Brzy na jaře následujícího roku je potřeba už pór sklidit, jinak začnou rostliny vybíhat do květu. Začne se v nich tvořit květní stvol a rostliny ztratí chutnost.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pórek zahradní je zelenina z rodu amarylkovitých. Pěstuje se ve dvou odrůdách, letní a ozimé. Obsahuje vitamíny a minerální látky, používá se hlavně do polévek, omáček, salátů, jako přísada při vaření ryb a krabů. Čerstvým pórkem můžeme posypat chléb, nebo jej přidat do smažených vajec.
Pór se velmi dobře hodí do polévek, omáček, gulášů, pomazánek, salátů a zapékaných jídel. Jemně nakrájený pórek používáme ke zdobení vařených pokrmů i jídel studené kuchyně. Podle následujícího receptu můžete uvařit výbornou pórkovou omáčku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Co patří do kompostu? Správně vytvořený kompost poskytne půdě bohatou výživu
Komentáře