Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Postní doba zahrnuje období od Masopustu do Velikonoc. Není to hladovění, ale častěji vaříme pokrmy, které neobsahují maso a tuk teplokrevných zvířat. V dnešní době mohou být postní pokrmy dobrou inspirací pro jarní ozdravění organismu po kaloricky náročné zimě i úsporou v peněžence.

Bezmasé jídlo umí být zajímavé chuťově i vzhledově. Začínají rašit svěží bylinky, na trhu se objevuje mladá zelenina, které dodají jídlu barvu, vitamíny i chuť. Stačí zalistovat v našem bohatém receptáři a můžete vybírat podle chuti. Také polozapomenuté recepty našich babiček se dostávají do popředí zájmu.

Bramborová jídla 

Z brambor jde vytvořit velké množství slaných i sladkých pokrmů, protože jsou chuťově neutrální a velmi variabilní. V neposlední řadě z nich můžeme připravit neméně variabilní těsto a vařit z něj

Luštěninová jídla

Luštěninám můžeme zvýšit výživnost i tím, že je necháme naklíčit. Křupavé luštěninové klíčky plné vitamínů a minerálů nás ochrání před mnohými viry a bakteriemi. Luštěninové pokrmy nás také levným způsobem zasytí na dlouhou dobu.

Obilninová jídla

Naši předci milovali obilninové kaše, které byly vždy rychlé a výživné. Ale různé obilniny můžeme konzumovat i jinak, třeba v chutné kombinaci se zeleninou nebo houbami. Důkazem je oblíbené houbové rizoto nebo staročeský kuba.

Sýrová a vaječná jídla

Sýr nebo vejce jsou sytivé a výživné samy o sobě, takže k nim maso už není potřeba. A nemusí to být jen obligátní smažený sýr, i když i ten je výborný. Sýry můžeme zapékat, rozpékat i grilovat

Ryby jako postní maso

Studenokrevní živočichové jako ryby, žáby, šneci nebo mušle byli vždy přijímáni jako postní pokrm, i když méně běžný. Rybí maso obsahuje málo tuku a když už, je to zdravý tuk s omega3 mastnými kyselinami. Proto rybí maso v předjaří hojněji konzumujeme.

Těstovinová jídla

Také variabilní těstoviny můžeme připravit bez masa. Stačí k nim připravit sýrovou omáčku nebo je zapéct s houbami na způsob šunkofleků a chutný oběd je na stole. I nejrůznější rajčatové omáčky s bylinkami nám pomohou zpestřit postní jídelníček.

Zeleninová jídla

Možností, jak se najíst zeleninou, je mnoho a inspirací nám mohou být i zahraniční kuchařky. Zvláště sezonní zelenina, když je jí všude dostatek za dobrou cenu, se stává pravidelným zpestřením nejen postního jídelníčku. V předjaří na nás čeká chřest, čekanka, kedlubny, ředkvičky, špenát a další chutné druhy.

 
Jako inspiraci začátečníkům nabízíme videorecept, který je naučí, jak připravit barevné hranolky pečené s žampiony - jedná se o jednoduchý a chutný pokrm.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky