Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata patří k nejčastěji pěstovaným rostlinám na našich zahradách. I začátečníci mohou poměrně snadno sklízet skvělou úrodu lahodných plodů. Když poskytnou rostlinám prostor, výživnou půdu a dostatek vláhy, úroda je takřka jistá - pokud se ale neobjeví nebezpečné plísně a houbové choroby. Víte, jak jim předcházet?

Rajčata milují teplo a nesnáší chlad, proto je na záhony vysazujeme až po zmrzlých, v druhé polovině května. Rostlinám dopřejeme dobře vyhnojený záhon a dostatek prostoru. Tyčková rajčata pěstujeme u opor a pravidelně je vyštipujeme. Porost musí být vzdušný a osluněný. Při deštivém a teplém počasí, zvlášť pokud je porost hustý, rajčata jen pomalu osychají a mohou se začít šířit plísně.

Postřiky a zálivky na ochranu rajčat

Při dlouhodobě deštivém a teplém počasí často sáhneme po chemických přípravcích, jejichž účinnost je spolehlivější. 

  • Dokud nesklízíme plody, je vhodnou prevencí provést postřik fungicidním přípravkem (např. Ortiva), který je k dostání v zahrádkářských prodejnách. Při postřiku dbáme pečlivě na ochranné lhůty, postřik neprovádíme před deštěm a při větrném počasí. Snažíme se nestříkat na okolní zeleninu, kterou budeme brzy konzumovat. Můžeme si koupit také některý přírodní přípravek na ochranu před houbovými chorobami. 
  • Kdo se chce vyhnout chemii, může vyzkoušet oblíbený přesličkový odvar, který se používá často jako prevence houbových chorob. Alespoň 1 kg přesličky dáme na 24 hodin vyluhovat do 10 litrů vody, pak směs 10 minut povaříme a přecedíme. Tento odvar ředíme v poměru 1:5. Odvarem postřikujeme rostliny a půdu v jejich okolí v dopoledních hodinách. Postup znovu opakujeme po několika dnech.
  • Další možností je populární postřik ředěným netučným mlékem v poměru 1:5. Po dešti tento postřik znovu zopakujeme.
  • Obranyschopnost rostlin zvyšují různé hnojivé zálivky. Mezi nejoblíbenější patří zálivka kopřivovým zákvasem. Kdo chová slepice, může připravit zálivku ze slepičinců.

Rostliny, o které budeme dobře pečovat, nás odmění kvalitními a chutnými plody. Co dobrého z nich připravit? Vyzkoušejte třeba báječný rajčatový salát s cibulí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky